Hlavní obsah

Hrdiny předávání cen MTV byli McCartney, Spearsová i Obama

LIVERPOOL

Další comeback Britney Spearsové a ovace Paulu McCartneymu zažila ve čtvrtek večer Echo Arena v Liverpoolu, kde se již po patnácté předávaly evropské hudební ceny MTV. Nepřítomným hrdinou večera, kterého postupně při slavnostním předávání cen připomínala většina účinkujících, byl nově zvolený americký prezident Barack Obama.

Článek

Šestašedesátiletý Paul McCartney získal v rodném Liverpoolu ocenění pro "největší legendu" populární hudby, kterou mu předala další rocková hvězda - zpěvák irských U2 Bono. "Tenhle člověk vynalezl mé povolání," řekl Bono o bývalém členu Beatles.

"Paul McCartney mě sem vezl v autě a ukazoval mi místa po celém Liverpoolu. To je, jako když vás po Římě vozí papež v papamobilu. Ve vesmíru rock and rollových kapel byli Betales velkým třeskem."

Dalším velkým vítězem večera byla šestadvacetiletá Američanka Britney Spearsová, která po několika letech skandálů a problémů natočila dobře přijaté album Blackout. Dnes za něj dostala cenu MTV za album roku. Byla také oceněna za vystoupení roku.

Dominovali Američané 

I když jde o evropské ceny, čtvrtečnímu večeru dominovali američtí umělci. Ocenění za videoklip a rockovou cenu dostali kalifornští 30 Seconds to Mars, za píseň rockerka Pink a oceněn byl i rapper Kanye West. Další Američanka Katy Perryová, která celý večer také uváděla, získala cenu pro objev roku.

Hvězdou roku se stali rockeři Tokio Hotel a nejoblíbenějším evropským interpretem Turek Emre Aydin. Polozapomenutý popový zpěvák Rick Astley, jehož singl z roku 1987 Never Gonna Give You Up letos bodoval v hitparádách 16 zemí, dostal cenu pro nejlepší vystoupení všech dob. Jeho comeback následoval poněkud bizarně poté, co se miliony lidí nechtíc "proklikly" na jeho písničku na internetu přes zdánlivě nesouvisející link.

Obama hvězdou 

Celý večer se ale dostával do popředí Barack Obama. Třeba Paul McCartney poděkoval při přebírání ceny svým kolegům z Beatles, své rodině, ale i "každému v Americe za to, že volili pro Baracka Obamu".

Katy Perryová se objevila v blýskavých šatech s Obamovou podobiznou a poznamenala, že "Evropané nás snad zas budou mít rádi". Zpěvák skupiny 30 Seconds to Mars Jared Leto, který show s Perryovou moderoval, měl také tričko s Obamou a vyzýval publikum, aby skandovalo blahopřání budoucímu americkému prezidentovi.

MTV Europe Music Awards se udílejí od roku 1994 jako evropská obdoba cen American MTV Video Music Awards. O vítězích rozhodují fanoušci hlasováním na internetu a prostřednictvím SMS.

Reklama

Výběr článků

Načítám