Hlavní obsah

Hořká gogolovská groteska ze slovenské vesnice

Na festivalu Pražské křižovatky, který pořádá pražské Národní divadlo již pátým rokem jako připomínku odkazu myšlenek Václava Havla, měla v pondělí 17. října na jevišti Státní opery pražskou premiéru inscenace Bál v podání činohry Slovenského národního divadla z Bratislavy.

Foto: Collavino

Anežka Petrová jako Milina a Tomáš Maštalír jako Samo v inscenaci Bál.

Článek

Jejím režisérem je Michal Vajdička, který se od této sezony stává hlavním spolupracovníkem Činohry Národního divadla v Praze.

Inscenace Bál se v Bratislavě hraje už od roku 2014. Vznikla na náměty povídek slovenské prozaičky Boženy Slančíkové – Timravy, které pro jeviště adaptoval dramatik a dramaturg inscenace Daniel Majling. Spolu s režisérem zasadili osudy postav z povídek odehrávajících se před sto třiceti lety do předsálí monstrózního sálu v socialisticko-realistickém stylu, kde se u bufetového okénka potkávají účastníci bálu v zapadlé slovenské vesnici.

Vajdička se svým týmem a více než dvěma desítkami herců vytvořil působivé groteskní plátno odhalující temné i osudové hlubiny lidského nitra. Některé repliky jsou až šokující svou otevřeností, podpořenou množstvím alkoholu, jež postavy během bálu zkonzumují. Inscenace se odehrává v duchu gogolovské nadsázky, která vyvolává v hledišti bouřlivý smích, ale zároveň zkoumá člověka s nemilosrdností Dostojevského románů, z níž mrazí.

Herecké osobnosti činohry Slovenského národního divadla se v ní představují v přesně vykreslených a individualizovaných charakterech a také v dokonalé souhře. Tříhodinové představení nemělo hluchá místa a gradovalo k hořce tragikomickému závěru ve strhujícím tempu a s viditelným zaujetím a radostí všech herců.

Je dobře, že nové vedení Činohry ND oslovilo Michala Vajdičku k trvalejší spolupráci. Svůj cit pro hereckou práci osvědčil už jako umělecký šéf Dejvického divadla a pro činoherní soubor naší první scény může být jeho působení návratem k inspirativnímu způsobu práce při tvorbě postavy. Vajdičkovou první inscenací, kterou v pražském Národním divadle studuje, je adaptace románu Karla Čapka Hordubal, která bude mít premiéru 1. prosince.

Festival Pražské křižovatky pokračuje 18. a 19. října na Nové scéně inscenací hry 1, 8 M dramatika Ivana Vyrypajeva v autorově režii.

Může se vám hodit na Firmy.cz: Národní divadlo, Nová scéna

Reklama

Související témata:
Slovenské národní divadlo (SND)

Související články

Výběr článků

Načítám