Hlavní obsah

Hořící žirafa, zebra i lidské ostatky. V Praze vystavuje norský fotograf Christian Houge

Praha 7

Norský fotograf Christian Houge připravil speciálně pro pražskou Bold Gallery výstavu Temple of Light. Prostřednictvím první série fotografií Residence of Impermanence umělec zkoumá vztah mezi lidstvem a přírodou pálením vysoce ceněných zvířecích vycpanin. Ve druhé sérii Vanitas pracuje se zapálenými lidskými kostmi a připomíná vzácnost života.

Temple of Light norského fotografa Christiana HougehoVideo: Novinky

 
Článek

Ve světě znají Christiana Hougeho díky technicky precizní fotografii zaměřující se na vztah mezi člověkem a přírodou. V jeho práci se opakují motivy lidského ega, konzumní společnosti, identity a posledních zbytků naší nedotčené přírody.

Vystavoval v galeriích a muzeích v rodném Norsku a také v USA, Anglii, Francii, Švédsku a Číně. Do Česka zavítal vůbec poprvé, a to s výstavou Temple of Light, která kombinuje jeho dva poslední fotografické cykly.

Foto: Novinky

Temple of Light norského fotografa Christiana Hougeho.

Na sérii Residence of Impermanence umělec pracoval více než osm let. Houge věnoval nezanedbatelnou finanční částku sbírání vycpaných zvířat, často vzácných loveckých trofejí, včetně exotických žiraf nebo zeber. Poté je rituálně zapálil.

„Oheň je velmi symbolický element, byl začátkem naší revoluce, byl symbolikou náboženství a mytologie. Byl vnímán jako něco velmi destruktivního, ale zároveň také jako životní síla. V  této sérii ničí zvířata, která byla v limbu téměř 90 let a ten plamen se na nich velmi podepsal, “ sdělil Novinkám sám fotograf Christian Houge.

Na fotografiích nejčastěji zachycuje, jak vycpaniny pohlcují plameny, ale také co z nich žár zanechal. Důležitou součástí kompozice obrazů je jejich pozadí. Jedná se o tradiční viktoriánské tapety, znázorňující historické velmoci a šíření vlivu.

Christian Houge tak poukazuje na neukojitelnou chuť člověka dobývat přírodu, jeho roli při vymírání druhů a lidskou slepotu k chápání vlastního místa na světě.

Foto: Novinky

Temple of Light norského fotografa Christiana Hougeho.

V roce 2021 získala tato série devět nominací na cenu Prix Pictet s tématem Oheň. Jedná se o mezinárodní ocenění za zvláštní přínos fotografie pro udržitelný rozvoj.

Plameny, popel a lidská síla jsou součástí také nejnovějšího Hougeho fotografického cyklu Vanitas.

„Pamatuj na smrt“

Fotograf pracuje s pravými lidskými lebkami, které byly využívány pro lékařské účely, vadnoucími květy nebo hnijícím ovocem. Zdůrazňuje naši smrtelnost, pomíjivost života a tabuizovanou roli smrti ve „vyspělé“ společnosti. Zátiší odkazuje na jeden ze základních uměleckých motivů – latinské memento mori – v překladu „pamatuj na smrt“.

Foto: Novinky

Temple of Light norského fotografa Christiana Hougeho.

„Zátiší Vanitas neměla působit pochmurně, ale spíše připomínat, že je třeba žít uvědoměle,“ říká norský fotograf a dodává: „V mé vlastní kultuře se z mluvení o smrti stalo tak trochu tabu, což mě fascinuje. Vytvořením této série se přibližuji svým vlastním myšlenkám o smrti i vděčnosti za život.“

Při bližším seznámení s jeho tvorbou jsem si začal pokládat zásadní otázky o smyslu a směřování lidské existence, a tak jsem se rozhodl, že tato pomyslná dvířka k sebepoznávání pomohu pootevřít i vnímavým návštěvníkům u nás," komentuje Oldřich Hejtmánek, ředitel Bold Gallery.

Oba cykly spojené elementem ohně, kterému jsou vydány napospas vzácné vycpaniny či lidské ostatky, se společně potkávají v pomyslném Chrámu světla, výstavě Temple of Light, která vznikla speciálně pro pražskou Bold Gallery. Výstava bude k vidění do 20. listopadu 2022.

Christian Houge

Christian Houge je norský umělec, který se věnuje fotografii. Po dvě desetiletí zkoumá komplikovaný vztah mezi lidstvem a přírodou. Své dílo vystavoval v galeriích a muzeích v rodném Norsku, USA, Anglii, Francii, Číně, a to včetně výstav ve známých kulturních stáncích, jako je švédské muzeum Fotografiska. Fotograf získal řadu ocenění a nominací, například jeho série „Death of a Mountain“ (2016–2021) byla nominována na cenu Leica Oskara Barnacka za rok 2021.

Anketa

Oslovila vás tvorba Christiana Hougeho?
Ano
27,8 %
Ne
72,2 %
Celkem hlasovalo 994 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám