Hlavní obsah

Honza Křížek: S Walk Choc Ice už skládáme písničky

Právo, Jaroslav Špulák

Crossoverová formace Walk Choc Ice, jež proslula v devadesátých a takzvaných nultých letech, odehrála předloni dvě vystoupení u příležitosti dvaceti let od debutu Keep Smiling. Na letošek, čtvrtstoletí po svém vzniku, chystá čtyři koncerty i další pokračování svého příběhu.

Foto: Walk Choc Ice – Martin Křížek

Walk Choc Ice v roce 2017, zleva Honza Vanický (baskytara), Luboš Moravec (kytara), Vladimír Zotov (kytara), Honza Křížek (zpěv), Pavel Plašil (kytara) a Martin Křížek (bicí).

Článek

První vystoupení bude 18. března v KD Solnice, v němž začínala a vznikl tam i počin Keep Smiling. Druhé vystoupení se odehraje 8. června na festivalu JamRock v Žamberku, třetí 7. října na plzeňském Pilsner Festu a čtvrté 18. října v pražském Paláci Akropolis. Tam vznikne záznam pro chystané koncertní best of album, které by mělo vyjít na konci roku.

„Myslím, že comeback k dvaceti letům od vydání Keep Smiling pro nás znamenal novou startovní čáru,“ řekl Právu zpěvák Honza Křížek. „Na konci loňského roku mně moji bývalí spoluhráči zavolali, jestli bych se za nimi nezastavil doma v Kostelci nad Orlicí. Jel jsem tam s tím, že se dohodneme, že letos odehrajeme šest až osm vzpomínkových koncertů, ale oni řekli, že chtějí psát nové písně a normálně fungovat v rozšířené původní sestavě.“

Přišlo to v pro něho těžkém období. Loni v prosinci totiž zemřel Radim Hladík, v jehož skupině Blue Effect zpíval. Blue Effect poté svou kariéru skončil a Křížek se soustředil na nové projekty. Začal chystat rozhlasový pořad Backstage, do něhož si zve hudební hosty, a kromě povídání s nimi si i společně zahrají, a vyrazil i na sólovou dráhu.

„S kytaristou Walk Choc Ice Lubošem Moravcem jsme dali dohromady první hudební nápady, poslali jsme je spoluhráčům a oni nám odpověděli, že se jim líbí, ale že by chtěli tvořit jako kapela. My s tím souhlasili a dohodli jsme se na prvním autorském soustředění. Naplánovali jsme ho na květen, tam by měly vznikat první písničky. Vrátíme se ke způsobu skládání, který jsme praktikovali pro vydání alba Keep Smiling,“ vysvětlil Křížek.

Na Keep Smiling (1994) byly anglické texty, na deskách Walk Choc Ice (1998) a Rejdit (2000) české. „Asi před měsícem mi můj bratr, bubeník Martin Křížek, napsal, že by navrhoval mít v nových skladbách anglické texty. Já mu na to odpověděl, že anglicky pořádně neumím, jsem Čech a přijímám výzvu napsat texty v češtině. Když deska Keep Smiling vyšla, bylo mi dvacet a bylo mi jedno, co zpívám. Dnes už to tak není,“ sdělil Křížek.

Pohovořil i o tom, jaké by mohly nové skladby Walk Choc Ice být. „Když skládám sám, tíhnu k popfolku. Jakmile se připojí Luboš Moravec, přidá další harmonické vlivy, a když se do toho pustí brácha s baskytaristou Honzou Vanickým a kytaristy Vladimírem Zotovem a Pavlem Plašilem, nejspíš dojdeme ke crossoveru. Budou v něm ale nové vlivy, takže si myslím, že se vrátíme ke kořenům a místy se trochu vyhraníme,“ sdělil.

„Ve Walk Choc Ice jsem byl hudebně nejšťastnější v období alba Keep Smiling. V roce 2002 jsme skončili proto, že jsme už nebyli schopni složit nový materiál,“ konstatoval Křížek.

Sólová dráha

Plán je tedy vrátit se, odehrát čtyři koncerty, vydat na konci roku živé best of album a později novou řadovou desku a koncertovat. „Všechno k tomu spěje,“ usmál se Křížek.

On sám současně chystá sólový projekt, v němž by chtěl nabídnout poctivé písničky. „Je to jedna z výzev mého hudebního života. Chci zkusit obstát sám za sebe, nebýt schovaný pod projektem Walk Choc Ice, Ivan Král, Kollerband nebo Blue Effect, v nichž jsem účinkoval. Píšu popfolkové písničky a brzy s první z nich vylezu ven. Chtěl bych ukázat, jaký jsem a jak jako muzikant přemýšlím,“ ukončil povídání Křížek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám