Hlavní obsah

Honza Křížek: Na Soundtracku Poděbrady poprvé představíme české texty k muzikálu s písněmi Queen

Právo, Jaroslav Špulák

Koncertní provedení části české verze muzikálu We Will Rock You, v němž hrají důležitou roli skladby britské skupiny Queen, se odehraje v neděli 1. září na Mezinárodním festivalu filmové hudby a multimédií Soundtrack Poděbrady. Supervizi nad hudebním nastudováním má zpěvák a muzikant Honza Křížek, jenž Právu odpověděl na několik otázek.

Foto: Kristýna Junková

Honza Křížek při zkouškách muzikálu We Will Rock You

Článek

Jaká byla cesta muzikálu We Will Rock You do Čech?

Autorská práva na uvedení u nás zakoupila společnost TicketArt. Její producenti mě oslovili s dotazem, jestli bych přijal práci na hudebním nastudování a vzal si na starost supervizi. Já souhlasil. Dostal jsem noty, dal jsem dohromady muzikanty i účinkující, a teď na tom pracujeme.

Kdy u nás bude mít muzikál premiéru?

Na jaře roku 2020.

Foto: Kristýna Junková

Zkouší se tvrdě.

Co z něj představíte na Soundtracku Poděbrady?

Nabídneme asi hodinový program, jehož náplní budou koncertní verze některých písniček. Bude to jakýsi průřez tvorbou skupiny Queen a především písněmi z muzikálu.

Představíme asi polovinu z nich, nějakých sedmnáct. Zazní Radio Ga Ga, Bohemian Rhapsody a další. Momentálně na programu pracují kapela, sbor pod vedením Jiřího Březíka a zpěváci.

Texty písniček zůstanou v angličtině?

Ne, budou v češtině. Překlad původního libreta provedl a české texty napsal Adam Novák. Na Soundtracku Poděbrady jeho texty představíme poprvé.

Foto: Kristýna Junková

Zkoušky na českou verzi muzikálu We Will Rock You.

O čem je třeba písnička Radio Ga Ga v české verzi?

Zrovna v té je zachována část původního textu, tedy ta, v níž se zpívá Radio Ga Ga. Přiznám se ale, že obsah textů ještě nemám moc zafixovaný, byť jsem byl u konkurzu a zpěváci je už při něm prezentovali.

Pro mě je klíčové hudební nastudování. Celý příběh muzikálu je přenesený do dnešní doby, současnost je v něm akceptována.

Zpívat písničky po Freddiem Mercurym z kapely Queen je těžké, spousta skvělých zpěváků si na nich už v minulosti takříkajíc vylámala zuby. Kdo je bude zpívat v Poděbradech?

Souhlasím s tím, že Mercuryho party jsou náročné. Je ale třeba říct, že muzikál We Will Rock You není postavený na tom, že se zpěváci svým výkonem Mercurymu přiblíží nebo ho budou napodobovat.

Některé písně například zpívají ženy, což je ve výsledku velice zajímavé. Mnohé zpěvačky mají ve svém rejstříku přesně ty vysoké polohy, které ovládal Mercury, ale pro jiné zpěváky jsou těžké.

Z konkurzů, které v rámci přijímání účinkujících do muzikálu proběhly, vzešla spousta skvělých zpěváků. V Poděbradech se představí Petr Kutheil, Bohouš Josef, také zpěvačky Kamila Nývltová nebo Míša Nosková. V muzikálu bude zpívat i Pepa Vojtek z Kabátu. Na Soundtracku ale nebude.

Foto: Kristýna Junková

Mercuryho party bude zpívat i Míša Nosková.

Bude zpěváky doprovázet živá kapela?

Ano, bude. Dát ji dohromady byla má práce. Kdosi mi na začátku doporučil olomouckého klávesistu Filipa Krejčího, který písničky od Queen skvěle prezentuje. On mi pak doporučil další lidi, kteří mají k tvorbě britské kapely blízko, a ve finále vznikly tři skupiny.

Je to počet, který se bude v muzikálových představeních střídat. Máme za sebou první zkoušky, a nyní už zkoušíme s kapelou, která bude hrát v Poděbradech.

Vy sám budete v muzikálu účinkovat?

Nebudu. Nestíhal bych to, protože mám rodinu a ženu, která má svou kariéru, a také vlastní kapelu a práci v ní. Chystáme na příští rok nové písničky, takže jsem se rozhodl v muzikálu nezpívat ani nehrát. Budu se naopak plně věnovat supervizi. Moc mě to baví a myslím si, že chystáme velkou věc.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám