Hlavní obsah

Hodit se do fazóny většinou nestačí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Člověk není nikdy příliš starý na to, aby si obstaral traumatické dětství,“ říká Pesonen, jedna z postav knížky finského spisovatele Miiky Nousiainena Fazóna. Ta právě získala svou audioknižní podobu coby vícehlasá četba v podání Matouše Rumla, Radúze Máchy, Aleny Hladké, Libuše Švormové a Roberta Mikluše.

Foto: OneHotBook

Obal audioknihy

Článek

Desetihodinová audiokniha nejspíš zaujme a potěší fanoušky skandinávských humoristů Arta Paasilinny či Jonase Jonassona. I Nousiainen dokáže se svébytnou nadsázkou a ironií zalidnit svůj příběh svébytnými postavami a postavičkami, které jsou do jisté míry rovnou karikaturami sebe samotných.

Čestně ale nutno přiznat, že do lehkosti a přirozeného spádu jejich humoristických románů přece jenom Nousiainenovi něco chybí a zůstává tak trochu v jejich stínu. Ne ovšem natolik, aby poslech Fazóny nebyl příjemný a zábavný.

Zločin řádí v ordinaci zubaře

Kultura

Tři kamarádi Sami, Markus a Pesonen bojují s osobními problémy středního věku. První z nich se urputně snaží najít pravou dívku, s níž by přivedl na svět své děti. Místo toho se sám dostává do řady absurdních situací včetně konfliktu s motorkářským gangem.

Ten druhý, Markus naopak zůstal sám na výchovu tří malých dcer a nešťastný Pesonen je natolik zaneprázdněn péčí o nemocné rodiče, že se mu ještě před čtyřicítkou nepodaří pozbýt panictví. Podobně tragikomické jsou i další postavy audioknihy, které se průběžně domnívají, že své problémy vyřeší patřičnou image, tím, že se prostě „hodí do fazóny“.

V tomto směru je velmi vydařenou postavou lifestylová blogerka Sini. Celý národ si s obdivem a nadšením čte o jejím bezbřehém každodenním štěstí i o skvělém manželovi, o životě doslova přetékajícím láskou, až se všechno naráz sesype a zůstává jen naleštěná fasáda. A s ní opětné zjištění, že pouhá vyladěná fazóna k opravdovému štěstí nestačí.

Sám autor je úspěšný padesátiletý finský spisovatel, scenárista a moderátor zábavných televizních pořadů a panelových diskusí. Fazóna se hned po svém vydání stala v zemi bestsellerem a dočkala se i svého divadelního zpracování.

Sci-fi á la Komenský

Kultura

Psí kůže audioknižně. S Igorem Barešem

Kultura

Reklama

Související témata:
Kniha Fazóna

Výběr článků

Načítám