Hlavní obsah

Hobit se může natáčet i v Česku

Novinky, Stanislav Dvořák

Odbory vyzvaly na Novém Zélandu k bojkotu natáčení Hobita, protože režisér Peter Jackson prý najímá některé neorganizované herce, uvedla v pondělí agentura DPA. Jackson kontroval tím, že natáčení velkofilmu s astronomickým rozpočtem může přesunout do východní části Evropy.

Foto: Profimedia.cz

Režisér Peter Jackson

Článek

I když se pravděpodobně jedná ze strany Jacksona o blafování, protože na Novém Zélandu už byla postavena filmová vesnička, nelze vyloučit, že by se o realizaci Hobita, nebo jeho části, nakonec mohla ucházet česká studia.

"Myslím, že se tu odehrává hra o moc," napsal Jackson v ostře formulovaném otevřeném dopise kritizujícím odbory Entertainment and Arts Alliance (MEAA).

Odboráři tvrdí, že jsou na jejich straně i herecké hvězdy jako Ian McKellen a Cate Blanchettová, uvedl wellingtonský list Dominion. Oba jmenovaní měli v Hobitovi vyjednanou roli. Podle MEAA přijdou neorganizovaní herci o podíly ze zisku, ale Jackson tvrdí opak.

V novozélandské metropoli Wellingtonu se už mezitím hlásí první zájemci o komparz. O víkendu si je filmaři přeměřovali, protože jako hobiti nesmějí mít víc než 158 centimetrů.

Trnitá cesta do Hobitína

Pokud by se natáčení přesunulo do Evropy, pro Nový Zéland by to znamenalo velkou finanční ztrátu a také trapas, protože projekt se tam připravuje už roky. Chvílemi to vypadalo, že se natáčet nebude. V roce 2008 chtěl film soudní žalobou zastavit syn spisovatele J. R. R. Tolkiena. Christopher Tolkien vedl s producenty Pána prstenů a Hobita dlouhodobou soudní bitvu. Tvrdil, že New Line Cinema dluží jeho rodině podíly ze zisku ve výši 50 miliónů liber, ale dosud neuspěl.

V roce 2009 se začal na Novém Zélandu stavět Hobitín. Fantasy městečko stojí na stejném místě jako to z filmu Pán prstenů a už v těchto dnech se na něm mělo točit, ale netočí. Studio MGM zabředlo do finančních potíží, pak odešel režisér Guillermo Del Toro. Nyní se naděje tolkienovských fanoušků upínají k Peteru Jacksonovi, který natočil trilogii Pán prstenů, jež vydělala miliardy dolarů, a nakonec snad dokončí i Hobita.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám