Hlavní obsah

Hilton bude hostit aukci českého umění

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po první pražské podzimní aukci, kdy se o víkendu vydražil Medkův obraz za 2,3 miliónu korun, čeká sběratele umění další umělecká dražba, tentokrát tuto sobotu v pražském hotelu Hilton. Aukční dům Galerie Art Praha tu připravil soubor klasiků českého moderního umění z let 1900– 1950 i vyhledávaná díla současné střední výtvarné generace.

Foto: Archív, Právo

Zátiší s hroznem Františka Muziky bude největší atrakcí aukce.

Článek

K nejatraktivnějším položkám aukce patří kubistické Zátiší s hroznem, které v roce 1927 namaloval František Muzika. Muzika z tohoto raného období je velice vzácný.

Obraz byl kdysi ve sbírce pražské Národní galerie a Krajské galerie v Olomouci a v 90. letech ho restituoval původní majitel. Aukce začíná na částce 2 miliónů korun.

Také Emil Filla začíná na 2 miliónech

Stejnou vyvolávací cenu má i Zátiší s okurkami od Emila Filly, které je také znamenitým kubistickým dílem z 20. let. Také tento obraz je restitucí ze státních galerijních sbírek.

K atrakci aukce naleží i Josef Čapek, jehož malba Na jahodách z roku 1936, pocházející ze sbírky sběratele Milana Frýdla, startuje souboj zájemců na částce 1,8 miliónu korun. Kuriozitou je dražba dvou vyřezávaných sloních klů, což je dar afrického lidu bývalému vysoce postavenému představiteli socialistického Československa.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám