Hlavní obsah

HarMálek Orchestr: Chceme vrátit dechovku všem lidem

Právo, Jaroslav Špulák

Pražský HarMálek Orchestr se rozhodl oprášit českou dechovkovou tradici a přiblížit ji posluchačům bez rozdílu věku v moderním, dravém a svěžím provedení. V žesťovém obsazení hraje veškeré hudební styly inspirované českou i balkánskou lidovou tvorbou a slyšet ho na pódiu je zážitek.

Foto: archiv kapely

HarMálek Orchestr, Málek první dole zprava, Petr Harmáček vedle něho.

Článek

V čele skupiny stojí dechaři Petr Harmáček a Jakub Mašek, kterému v hudebním světě říkají Málek. Oba jsou i členy jiných hudebních projektů, v kapele, které název dala jejich jména, si však jdou za společným snem.

„Vyrostli jsme ve velkých dechových hudbách na české dechařské tradici. Potkávali jsme se na různých přehlídkách, později na konzervatořích v Praze a nakonec jsme se sešli v jedné kapele,“ začal Právu vyprávět Harmáček.

Zásadní inspirací jemu a Málkovi byl Guča Trumpet Festival, největší přehlídka dechové hudby na světě, která se každý rok koná v srbské obci Guča.

Foto: Besi

HarMálek Prchestr v plné síle.

„Poprvé jsme tam před čtyřmi a půl rokem byli na výletě s naším tubistou Ozzym. Vzali jsme si nástroje, stany, a protože jsme už neměli kam dát spacáky a karimatky, nechali jsme je doma. Bydleli jsme u kohosi na zahradě a v noci byla docela zima, tak jsme pěkně mrzli. Přijeli jsme tam už ve středu, kdy festival začínal, a například v pátek v obci, která má normálně dva tisíce obyvatel, jich bylo najednou sto tisíc. O den později přišlo ještě o padesát tisíc lidí víc. Atmosféra byla neuvěřitelná. Na každém rohu a v každé hospůdce hrála dechová kapela,“ zavzpomínal Málek.

„Dechovka sama o sobě není hudební žánr. Je to obsazení kapely. Skládá se z dechových nástrojů a jsou v ní i bicí. Většina kapel, které na festivalu v Guče hrají, se v takovém obsazení přizpůsobila světovému vývoji. Znějí tam tradiční věci, ale na hlavní scéně se představují skupiny, které hrají v dechovém složení různé styly. Na Balkáně nejvíce inklinují k disku a latině, ve světě se hrají i hip hop, rock, swing, jazz a další,“ vysvětlil Harmáček.

Foto: Besi

HarMálek Orchestr je dechová parta.

Ten se na festival poprvé dostal v roce 2015, kdy se konal jeho pětapadesátý ročník. V tomto inspirativním prostředí si položil otázku, proč české dechovky neustále omílají polky a valčíky, jsou stereotypní a přehlížejí jinou hudbu. Kladl si i desítky dalších otázek, a nakonec napsal Málkovi do Čech esemesku s tím, že by měli se situací kolem dechovky u nás něco udělat. V roce 2016 byl výsledkem vznik kapely HarMálek Orchestr.

„Chceme vybočit ze zajetých kolejí a je nám jasné, že nás někteří budou kritizovat. Ale když člověk dělá a skládá muziku, má ho naplňovat a bavit. Česká mainstreamová hudba na mě působí dost depresivně. Přijde mi, že všechno je v jedné šabloně, smutné. Používání zvuků je takové ledové. V textech se často opakují stejná témata, jako kdyby u nás všichni měli depku z rozchodů, smrtí a neznali nic jiného. My se rádi bavíme a chceme také bavit lidi, roztančit je, aby zapomněli na nesmysly a žili v danou chvíli s námi na naší pozitivní vlně,“ upřesnil záměr HarMálek Orchestru Harmáček.

Žánrové inspirace jsou v něm široké. Nechybí mezi nimi balkánská dechovka, hip hop, ska, reggae, rock, disko, house, jazz i další.

„Českou výhodou je, že u nás máme blízko k mnoha hudebním žánrům. Máme blízko na Východ i na Západ, myslím si, že se u nás hudba krásně propojuje. Někdo tvrdí, že je to nevýhoda, já si myslím opak,“ říká Harmáček.

„Naším poznávacím znamením je zvuk. Mezi českými kapelami, které hrají dechovku, jsme jím originální. V sestavě máme bicí soupravu, tubu a heligon, což je samo o sobě velká munice, dále tři baskřídlovky, čtyři trumpety a trombón,“ vysvětlil Málek.

Některé písničky z repertoáru HarMálek Orchestru jsou zpívané. Pro kapelu je ale zpěv pouze doplňující prvek, dobrých sedmdesát procent repertoáru tvoří instrumentálky. Základem je totiž energie, která by měla diváky na koncertech roztančit.

„U dechových nástrojů totiž platí, že jakou energii z něho při vystoupení vypustíš, taková se ti vrátí. Po koncertech za námi lidi chodí a tvrdí, že je náš koncert opravdu bavil. My jsme v tu chvíli naprosto vyčerpaní, protože naše koncerty vyžadují obrovský výdej energie. Často mívám od hraní na trumpetu mnoho minut křeče ve tváři. Jednou za mnou přišel Australan, který mi řekl, že jsme nejlepší kapela na světě. Já se na něho usmál a zůstalo mi to asi dvě minuty, protože jsem měl od hraní totálně ztuhlou tvář,“ sdělil pobaveně Harmáček.

HarMálek Orchestr by rád nahrál album. Dostat ale energii koncertů na cédéčko je velice obtížné, takže práce pokračují pomalu a pokorně. Kapela především koncertuje, protože takový způsob prezentace je nejlepší.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám