Hlavní obsah

Halíkova práce získala v Chicagu ocenění Kniha roku

Český teolog a sociolog se po prestižní Tepletonově ceně v USA dočkal dalšího ocenění své práce. Jeho kniha Chci, abys byl (I Want You To Be), věnovaná tématu lásky především z teologického pohledu, získala v sobotu na výročním zasedání Asociace amerických knihoven v Chicagu zlatou medaili a titul Kniha roku v oboru filozofie. Výsledky klání organizátoři zveřejnili na internetu.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Český teolog, sociolog, kněz, psycholog, filosof a religionista Tomáš Halík je mimo jiné držitelem prestižní Templetonovy ceny označované jako „duchovní Nobelova cena”.

Článek

Titul Chci, abys byl vydalo v roce 2012 české Nakladatelství lidové noviny a loni v anglickém překladu nakladatelství University of Notre Dame Press. O ocenění rozhodla porota složená ze čtenářů, knihovníků a knihkupců.

Podle jedné z recenzí dílo nabízí nové úhly pohledu na lásku k Bohu, na lásku k sobě samému i na lásku k bližním včetně nepřátel

„Tomáš Halík oživuje staré pochopení dřívějších církevních učenců, že víra by měla být vnímána spíše jako cesta než jako pevně dané obydlí. Jeho meditace o tom je plná svěžích pohledů, jež obnovují staré pravdy," ocenil knihu emeritní profesor kanadské McGillovy univerzity Charles Taylor.

Další ocenění v USA po prestižní Tepletonově ceně

Český teolog, sociolog, kněz, psycholog, filosof a religionista Tomáš Halík je mimo jiné držitelem prestižní Templetonovy ceny označované jako „duchovní Nobelova cena”, kterou uděluje americká Tepletonova nade.

Halíkova díla byla přeložena do 18 jazyků a získaly řadu dalších ocenění. Patří mezi ně i cena za nejlepší teologickou knihu Evropy let 2009 a 2010 od Evropské společnosti pro katolickou teologii, již dostal soubor esejů Vzdáleným nablízku, který je věnován dialogu víry a ateismu.

Reklama

Výběr článků

Načítám