Hlavní obsah

Guilty Pleasures Barbry Streisandové

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V roce 1980 nahrála americká zpěvačka (a také herečka a muzikálová hvězda) Barbra Streisandová album Guilty. Pomáhal jí člen Bee Gees Barry Gibb, získali prestižní ocenění Grammy a písnička Woman In Love je jedním z nejhranějších rozhlasových hitů dodnes.

Foto: ČTK

Americká herečka, zpěvačka a režisérka Barbra Streisandová

Článek

Na konci loňského roku uplynulo od té slávy pětadvacet let a společnost Columbia vydala album znovu. K devíti původním skladbám přidala jako bonus DVD, na kterém je rozhovor s oběma hlavními protagonisty a koncertní videa.

Barbra Streisandová však coby aktivní umělkyně (byť je jí již 63 let) projevila úctu k památné desce vpravdě hlubokou. Vstoupila do studia, oslovila Barryho Gibba i jeho bratrský tým a nahrála novinku Guilty Pleasures. Je na ní jedenáct nových písniček, z toho dva duety s Barrym, jinak většinovým autorem skladeb.

„Před 25 lety jsme nahráli album Guilty. Skvěle se nám tehdy pracovalo a často jsem pak přemýšlela o tom, že bychom mohli s Barrym zase spolupracovat. Guilty Pleasures je výsledkem našeho setkání po letech,“ tvrdí Streisandová, o které je známo, že se ráda probírá ve vzpomínkách a ráda vypráví o svém mládí. Nic podivného. Její životopis je vpravdě pestrý.

Scénář sbírky si vymyslela sama. To ona zavolala Gibbovi, jenž se posléze přiznal, že už léta na takový telefonát čekal.

„Pro nahrávání jsme vybrali nejlepší dobu. Oba jsme věděli, co a jak chceme posluchačům nabídnout,“ vysvětluje zpěvačka. „Vím, jak krásný může život být.“

Její osobní štěstí se odrazilo i na desce. Gibb přesně pochopil, v jakém rozpoložení se jeho oblíbenkyně nachází a napsal skladby, které odrážejí jeho hudební zkušenosti a její radost. Že jsou většinou v pomalém či středním tempu je možná důsledkem toho, že jeho život byl o poznání dramatičtější.

Streisandová vlastní jeden z nekrásnějších hlasů, kterým současná pop music oplývá. Věk se na něm nepodepsal, když zpívá, jako by se modlila. Lze pochopit, že materiál na desce je místy poněkud stereotypní, jako by pouze opakoval zažitá schémata, která Gibb už při práci pro Streisandovou v minulosti použil. Přestože obě alba od sebe dělí co do „výroby“ 25 let, jsou si podobná.

Nelze ale neslyšet, jak silnou emotivní koupel Streisandová při zpěvu prožívá. Přijímá ji i dává, je to zpěvačka v pravém smyslu slova. Dáma, která za svou kariéru nedělala chyby a nikdy se vokální srdečnosti nezpronevěřila.

Barbra Streisand: Guilty/Guilty Pleasures

Sony BMG, 42:02 a 47:47

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám