Hlavní obsah

Gott, Bohdalová, Saudek či Schwarzenberg... Kniha přináší rozhovory s „nesmrtelnými“ o stárnutí

Novinky, Kristýna Léblová
Praha

Nesmrtelní aneb Slavní mladí staříci, tak se jmenuje kniha bývalého šéfa soutěže Miss ČR Miloše Zapletala, v níž vyzpovídal 43 osobností v pokročilém věku, například zpěváka Karla Gotta, herečku Jiřinu Bohdalovou či lékaře Pavla Pafka. Právě kolem aktivity ve stáří se rozhovory točí především. Knihu Zapletal – za hojné účasti mnoha známých hostů – pokřtil v pondělí v pražské Galerii Lucerna. A byl u toho i štáb Novinek.

Bývalý prezident Miss České republiky Miloš Zapletal radí společně s „nesmrtelnými“ osobnostmi, jako je Karel Gott, jak stárnout Video: Novinky

 
Článek

V knize najde čtenář životní názory například scénáristy a herce Zdeňka Svěráka, herečky Jiřiny Bohdalové, básníka a divadelníka Jiřího Suchého, herce Milana Lasici, režiséra Václava Vorlíčka, politika Karla Schwarzenberga, fotografa Jana Saudka, lékařů Pavla Pafka a Jana Měšťáka, olympijské vítězky Dany Zátopkové nebo zpěváka Karla Gotta.

Gott se podle autora rozmluvil i o těžké nemoci, kterou před časem prodělal. „Já najednou viděl jiného Karla, který přemýšlí o tom, jaký bude tento a příští den. Radí, že se člověk nemá ničemu vyhýbat, má být optimistický. Najednou jsem viděl takového vážného Karla Gotta,“ vylíčil Zapletal práci na knize, která vznikala necelý rok.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Karel Gott

Průměrný věk respondentů je podle autora 86 let a všech si prý nesmírně váží. K rozhovorům šestasedmdesátiletého Zapletala inspirovalo vlastní stárnutí a úvahy, „co bude potom”.

A poselství? Podle autora přispívá k dlouhověkosti a zajímavosti života v pokročilém věku hlavně aktivita a práce.

„Recept na šťastné stárnutí a dlouhověkost je nedívat se moc do zrcadla, nevážit se, ani se moc neměřit, protože se zmenšujeme. Hlavně je potřeba něco dělat,“ poznamenal.

Sám se tím snaží řídit. Na své farmě se prý od rána nezastaví.

Foto: archiv M. Zapletala

Na křtu se sešla desítka slavných a už bohužel stárnoucích osobností.

Slavnostního křtu knihy, který se symbolicky konal na Světový den seniorů 1. října, se zúčastnili jako kmotři herec Bolek Polívka, zpěvačka Marie Rottrová a také moderátor a někdejší poradce prezidenta Havla Ladislav Špaček.

„Krásný starý člověk je umělecké dílo a Milošovi se v této knize podařilo shromáždit spoustu uměleckých děl. Je to velmi vzácná sbírka, která je opravdu nezapomenutelná,“ uvedl ke knížce Zapletalův dlouholetý kamarád Bolek Polívka.

Mezi hosty bylo možné zahlédnout kromě několika z výše jmenovaných respondentů také třeba herce Oldřicha Kaisera a Petra Nárožného, dirigenta Libora Peška, vědce Ivana Havla, skladatele Vadima Petrova, někdejší televizní hlasatelku Magdalenu Dietlovou, písničkářku Dášu Vokatou, režiséra Jiřího Adamce s manželkou Janou, psychiatra Cyrila Höschla, herečku Janu Štěpánkovou, divadelníka Milana Heina, dramaturga Gustava Opustila či 101letou Lindu Wichterlovou, lékařku a manželku vynálezce kontaktních čoček.

Za zády slavných

Žádný velký odpočinek si Zapletal po dokončení Nesmrtelných nenaordinoval. Už připravuje další knížku, která se bude jmenovat Za zády slavných.

„Bude o světě showbyznysu. Kolem mě prošli zajímaví lidé od Karla Kryla přes Petra Jandu, Michala Kocába, Bolka Polívku až třeba po Lucii Bílou,“ poznamenal Zapletal s tím, že si ale nepřeje, aby texty byly bulvární.

Na dílo se prý čtenáři budou moci těšit v průběhu příštího roku.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám