Hlavní obsah

GLOSA: Slavík je hlas lidu, může uspět každý

Právo, Jaroslav Špulák

Český slavík je anketa popularity. Znamená to, že její výsledky řídí vkus publika a oblíbenost jednotlivých umělců u něj. Profesní schopnosti a kvality hrají leckdy vedlejší roli, mnohdy ani to ne.

Foto: Petr Horník, Právo

Český slavík je anketa popularity.

Článek

Přede dvěma lety otřáslo hodnověrností ankety vyřazení rapera Řezníka v kategorii Hvězda internetu. Šlo o zásah partnera akce, který nechtěl být s tvorbou uvedeného umělce spojován.

Bylo to jeho rozhodnutí, své si za to vyslechl a celé to vedlo k tomu, že by se v budoucnu nic podobného nemělo opakovat.

Již loni skončila na čtvrtém místě plzeňská skupina Ortel. V podstatě neznámá formace poskočila ze 105. místa, na němž byla předloni. Po rozboru textů jejích písniček ale dospěli někteří k tomu, že sympatizuje s krajní pravicí.

V letošním roce získal přesto Ortel úspěchy dva. Skupina skončila hned za Kabátem a zpěvák Tomáš Ortel měl před sebou jen Gotta a Kluse.

Sčítání hlasů v Českém slavíkovi Mattoni je pečlivě hlídáno, protože v minulosti bylo často předmětem kritiky a různých, byť nepodložených podezření. Ortel i jejich zpěvák jich získali tolik, že to na úspěch stačilo. Co na tom, že je řada lidí vůbec nezná, co na tom, že nevyprodávají sály, a co na tom, že se v textech razantně vyjadřují k problémům doby a společnosti. Hlas lidu, hlas boží.

Byl to tak trochu esemeskový souboj příznivců Ortelu proti zbytku hudební scény a dopadl tak, jak dopadl. Každé hlasování má své vítěze i poražené.

Pro ty, kterým se úspěch Ortelu nezamlouvá, by to mělo znamenat leda to, že příští rok popadnou mobil a pošlou hlasy někomu, o kom si myslí, že do první trojice patří více.

Je dobře, že se pořadatelé rozhodli skupinu Ortel nediskvalifikovat, jak jim bylo mnohými doporučováno. Ve zlatých časech svobody projevu by to bylo špatné rozhodnutí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám