Hlavní obsah

GLOSA: Pokorný pražský návrat Michala Penka. A trefa do správné doby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vlastně jen jeden nedostatek měl páteční koncert Michala Penka na Občanské plovárně v Praze. Když po přídavku odešel z pódia a publikum si přálo ještě jednu píseň, nechal je dlouho aplaudovat a potom oznámil, že další skladbu už s kapelou nacvičenou nemají. Diváci by jistě vzali zavděk opakováním jakékoli z těch, které předtím zazněly. To se ale nestalo. Byl to úder profesionality na konci milého vystoupení. Opakovat písně skutečně není obvyklé.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Michal Penk si koncert spolu s diváky užil

Článek

Přesto byl návrat Michala Penka na pražská pódia zážitkem, a to hned z několika důvodů. Podle statistik nevystoupil v hlavním městě devětadvacet let. Na přelomu osmdesátých a devadesátých let stihl být prvním zpěvákem později slavné skupiny Lucie a pak i úspěšným sólistou, jehož písničky se staly symbolem českého popu té doby.

V polovině devadesátek však vstoupily do jeho života drogy a on ze scény prakticky zmizel. V roce 2013 sice nahrál album Tancuj zbožně, chystal se na pódia, ale návrat neustále odkládal. Vyšlo to teprve letos.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Michala Penka doprovodila kapela

V březnu vystoupil v Košicích jako host koncertu skupin Lucie a Škwor. V létě se představil na festivalech Kouřimská skála a Benátská!. Na Občanské plovárně měl zpívat už v červenci, ale kvůli nemoci člena jeho kapely byl pražský návrat odložen.

V pátek večer si ho ale Penk plně užil. Před pódiem bylo odhadem čtyři sta diváků, z nichž drtivá většina viděla jeho koncerty už v době největší slávy. To bylo zárukou, že podporu bude mít velkou, a bude tedy jen na něm, jak u mikrofonu staronovou roli zvládne.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Michal Penk se představil v Praze po devětadvaceti letech

Večer ukázal, že je pořád znamenitý zpěvák s velmi příjemnou barvou hlasu a lehkostí přednesu. S kapelou představili písně ze starých časů, což bylo patrné nejen z data jejich vzniku, ale i v tom, že jejich zvuk přetékal atmosférou osmdesátek a devadesátek.

Jakkoli by se mohlo zdát, že to Penka může v jeho další práci trochu diskvalifikovat, opak je pravdou. Svůj návrat načasoval do doby, kdy se poprocková scéna s chutí obrací do osmdesátých let, a tak on, jenž stál dlouhá léta mimo dění, by klidně mohl být nositelem dobrých tradic.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Michal Penk zahrál své staré hity

Penk na pódiu působil nesmírně pokorně, jeho díky za každý potlesk by sotva mohlo být upřímnější a jeho potlesk od mikrofonu publiku byl vyšší stupeň poděkování za podporu.

Na konci vyřkl cosi v tom smyslu, že se těší na další setkání. Měl-li to být příslib, že bude ve své práci pokračovat, mohli bychom se v dalších měsících nadít nejen nových vystoupení, ale třeba i nových písní. Osmdesátky a devadesátky totiž frčí.

Comeback roku. Michal Penk se vrací na pódia

Kultura

Zpěvák Michal Penk: Napsal jsem nové písně. S drogami je to ale dlouhodobý boj

Kultura

Může se vám hodit na Zboží.cz: Michal Penk - Michal Penk, Best Of - Michal Penk

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám