Hlavní obsah

GLOSA: Doba Marka Ztraceného

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V roce 2008 vyšla písnička Ztrácíš a vše nasvědčovalo tomu, že její autor a interpret Marek Ztracený brzy dobude český hudební svět. Stejnojmenné album uspělo a ani druhé - Pohledy do duše (2010) - nebylo k zahození. Potom Ztracený zmizel a byl viděn spíše v bulvárních médiích.

Foto: www.klapper.cz

Marek Ztracený při středečním koncertu v Roxy.

Článek

S albem Pády (2015) se ale vrátil v nebývalé síle a dnes je asi nejvýraznější osobností české pop music. Ve středu pokřtil v pražském klubu Roxy svou novou desku Vlastní svět.

Hvězda Marka Ztraceného září. Album Vlastní svět se povedlo, je vyrovnané a hitové, hudebníkovy koncerty jsou vyhledávané a na letních festivalech patřily k  nejživějším a co do kontaktu s diváky dobře fungujícím.

Marek Ztracený navíc tvoří písničky i pro hvězdy současné české scény. Jeho skladba Ta pravá dala název letošnímu albu Karla Gotta a bylo zajímavé sledovat, kterak se tehdy nová deska Gotta i Ztraceného srovnaly za sebe na nejvyšších příčkách české prodejní hitparády.

Skladba Já nemám strach zase pojmenovala horkou novinku Hany Zagorové a zdá se, že další Ztraceného autorské spolupráce s největšími jmény české scény budou pokračovat.

Foto: www.klapper.cz

S Martou Jandovou zazpíval Marek Ztracený dvě skladby.

Ve středu večer pokřtil v pražském klubu Roxy své nové album. Původně měl být koncertní křest jenom jeden, neboť však bylo záhy vyprodáno, musel Ztracený přidat druhý koncert, jenž se konal už v pondělí. Mimochodem - byl také vyprodaný.

Vystoupení Ztraceného a jeho kapely odhalilo zajímavý fakt. Na české scéně je málo umělců, na jejichž koncertech má posluchač dojem, že všechny skladby dobře zná. Lucie, Kabát, Chinaski, Kryštof, Divokej Bill, Karel Gott, Lucie Bílá, Wanastowi Vjecy, v poslední době i Mandrage a nyní rovněž Marek Ztracený. Tato skutečnost se projevuje i tak, že jeho vystoupení ani na okamžik takříkajíc nespadne. Tím, jak se na něm servíruje jedna v dobrém smyslu slova přilnavá písnička za druhou, není pro ztrátu atmosféry prostor.

Paradoxní je, že středeční koncert polevil až v samotném závěru, kdy Ztracený a jeho kapela v přídavku zopakovali skladby Ztrácíš a Dvě láhve vína (Lajlalalaj), které se už předtím v programu objevily. Obvykle se na koncertech respektovaných umělců písně neopakují, tím spíš, když má protagonista k dispozici řadu jiných. Navíc zrovna Dvě láhve vína (Lajlalalaj) patří z těch, které Ztracený přivedl na svět, k těm nejméně povedeným.

Foto: www.klapper.cz

Kmotrem alba se stal Jaroslav Uhlíř (vpravo).

Hostem večera byla Marta Jandová, jež si přítomnost na pódiu tak náramně užila, až to bylo dojemné. Navíc opanovala prostor svým nekompromisním pěveckým výrazem. Kmotrem alba se stal Jaroslav Uhlíř, jenž před samotným aktem křtu zazpíval se Ztraceným a jeho kapelou dvě písničky. Když zpíval Ani k stáru, bylo to (i proto, že s ním zpívali snad všichni diváci v klubu) také dojemné.

Když pak bylo po všem a v předsálí Roxy probíhala dlouhá autogramiáda, vše se spojilo v jasné resumé. Česká hudební scéna žije v době Marka Ztraceného.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám