Hlavní obsah

Geometrická abstrakce po maďarsku

Novinky, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Kolekci, která představuje geometrické tendence v současném maďarském umění, sestavil pro Galerii města Plzně nynější kurátor Národní galerie Jiří Valoch, který Maďary představoval už kdysi v brněnském Domě umění, a Katalina Néray, ředitelka Ludwigova muzea v Budapešti a nadšená propagátorka současného maďarského umění.

Foto: archiv Nemocnice Šumperk

Nemocnice vybavila nové oddělení celkem 15 polohovatelnými lůžky, speciálními matracemi i nočními stolky.

Článek

Geometrické umění, ať v malbě nebo sochařském reliéfu, mají Maďaři v krvi. Rozhodně ho neberou jako rozvíjení dovezených tendencí.

Jistě není náhodou, že se právě v Maďarsku narodil Victor Vasarely, král optických geometrických klamů, který je v Budapešti považován za téměř národního hrdinu.

Výtvarníci, jejichž díla jsou vystavena v Plzni, však vycházejí z jiné tradice. Je jim blízká kreativita německého i amerického Bauhausu, na němž působil jako vůdčí osobnost Maďar László Moholy-Nagy, a jejich duchovním odkazem je východoevropský konstruktivismus i velké umění zakladatele maďarského modernismu Lajose Kassáka. K tomu se výstava hlásí i svým názvem Geometria MAgyar - ve slabice MA připomínající název Kassákova avantgardního časopisu Dnes.

Známé osobnosti i mladší tvůrci

Mezi 13 vystavujícími najdeme už mezinárodně ověřené osobnosti, jako je třeba Imre Bak, István Nádler nebo Tibor Gáyor. K nim je přiřazeno několik talentovaných tvůrců střední a mladší generace. I jim se ze strany státu dostalo velké pozornosti v propagaci jejich umění na mezinárodním poli. V tomto jsou Maďaři trochu podobni Francouzům: diplomacii berou přes kulturu.

Zaujmou kinetické přístroje Istvána Haraszty, který v sobě nezapře, že kdysi začínal jako zámečník. Preciznost jemného řemesla se u něj snoubí s hravou fantazií. Jeho objekty, založené na vyvážených kyvadlech, se lehkým dotykem ruky rozhýbají do neuvěřitelných prostorových kompozic. László Moholy-Nagy by byl jistě nadšen. K velmi zajímavým patří i tři plátna Imre Baka, které ukazují, co dokáže udělat se stejnou kompozicí jiné složení barevných ploch.

Čistá abstrakce

V abstraktním umění nehledají Maďaři velké složitosti. Jde jim především o harmonii tvarů a barev. Není tu nic zatíženého filozofií, symbolismem či pseudoduchovností. Jen čisté výtvarno. Kdyby každý z nich vystavoval sám, byla by to možná nuda, ale v tomto výběru se vše vzájemně konfrontuje i šťastně doplňuje, takže obraz je pestrý, bohatý a poměrně zajímavý. Výrazně k tomu přispěly i atraktivní podzemní prostory plzeňské galerie.

Geometria MAgyar

Kurátoři: Jiří Valoch a Katalina Néray

Galerie města Plzně, 1. 7.-5. 9. 2004, denně kromě po 10-12, 13-18 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám