Hlavní obsah

František Janeček: Diváci si mohou být jisti, že jim nepředložíme něco polovičatého

Právo, Saša Šeflová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Producent František Janeček připravuje po úspěšném Fantomovi opery nový muzikál Ples upírů, který uvede na přelomu ledna a února 2017. Už minulý týden se ale konaly konkurzy na představitele hlavních rolí i company. Z přihlášených zpěváků jich bylo po předběžném výběru pozváno ke třem stovkám, takže jsme zvědavi, koho nakonec v GoJa Music Hall uvidíme.

Foto: Michaela Feuereislová

Producent František Janeček

Článek

Kolik lidí se vlastně na konkurz přihlásilo?

Bylo jich k sedmi stům, ale museli jsme udělat předvýběr. I tak se muselo z původně plánovaných dvou dnů zvýšit ještě na třetí, protože je těžké to časově zvládnout.

Objevilo se i hodně účinkujících z Fantoma opery, který se bude ještě celý podzim hrát. Mají u vás protekci?

U mě protekci nemá nikdo. Ale pokud s někým spolupracuji a je to ověřený zpěvák, tak nevidím důvod, proč mu nedat další příležitost. Ale pokud jde o protekci, ta by byla vzápětí smetena, když vyjde na jeviště a neumí zpívat, anebo, nedej bože, hrát divadlo. To je potom špatně.

Foto: Michaela Feuereislová, .

V Plesu upírů budou náročné taneční choreografie.

Přišli i zpěváci, kteří hrají v konkurenčních divadlech. Máte z toho radost?

K tomu mohu říct, že konkurence existuje pouze v případě, když se dělají srovnatelná díla. Pokud konkurence dělá výborná díla, a promiňte mi neskromnost, když řeknu, že děláme výjimečně dobré kusy, tak naopak jásám a držím palce, protože to posiluje ten žánr. Neřeším, jestli zpěvák zpívá v Plzni, Liberci nebo Brně. Pro mne je jediným kritériem výkon a ten ještě musí být v případě Plesu upírů posvěcen majiteli licence ve Vídni. Ti musejí říct: Ano.

Foto: Michaela Feuereislová

Marian Vojtko jako vždy v obklopení krásných kolegyň.

Už jste se sešel s naším nejlepším výtvarníkem Romanem Šolcem, jenž bude autorem kostýmů, a již návrhy vypadaly velmi nákladně. Na kolik vlastně muzikál vyjde?

Už Fantom opery se pohyboval v desítkách miliónů a domnívám se, že Ples upírů, protože je to výpravný kus, s mnoha dekoracemi a náročnými kostýmy, nebude rozhodně lacinější. Diváci si mohou být jisti, že jim nepředložíme něco polovičatého.

Foto: Michaela Feuereislová

S výkony Michaely Gemrotové a Bohuše Matuše byl producent spokojený

Takže prázdný prostor s jednou židlí, což se někde stává, v GoJa Music Hall neuvidíme?

To určitě ne, protože je tam celá řada velmi náročných scén, je to velmi náročný muzikál po pěvecké, herecké i taneční stránce. I ta výprava a kostýmy budou z mého pohledu bombastické.

Foto: Michaela Feuereislová, .

Radim Schwab se bál hlavně tance.

Hodně zpěváků na konkurzu se bálo tanečních choreografií, třeba zrovna jeden z Fantomů opery Radim Schwab...

No, měli se čeho bát, protože tady se skutečně hodně tančí. Ostatně už v názvu je slovo ples. Ale řada z nich se bojí neoprávněně. Samozřejmě že konkurzy jsou velenepříjemná věc.

Z mého pohledu je tréma logická, já bych ze sebe nevyloudil ani tón a oni mají předvést skvělý výkon, který se bude posuzovat ještě v zahraničí. Je to těžké, ale perou se s tím docela slušně. Ostatně to, jak se s tím nakonec poperou, uvidí diváci za sedm osm měsíců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám