Hlavní obsah

Francouz pátrá v traileru po české filmové legendě Trnkovi

Novinky, Stanislav Dvořák

Jiří Trnka, český vizionář animovaného filmu, zemřel před padesáti lety. Jeho dílo i za komunismu dokázalo překročit hranice. Ve filmu Jiří Trnka: Nalezený přítel jde po jeho stopách francouzský režisér Joël Farges.

Trailer filmu Jiří Trnka: Nalezený přítel Video: Cinemart

 
Článek

Jiří Trnka spolupracoval na desítkách filmů, velmi známé jsou Staré pověsti české, loutkový Švejk, Bajaja, děsivý sci-fi horor Kybernetická babička a Ruka.

Farges se do jeho filmů zamiloval jako malý v jednom francouzském kině. Při svých cestách do Československa se později seznámil s Terezou Brdečkovou a společně se snaží nalézt odpověď na otázku, kdo byl Jiří Trnka. Sledují jeho cestu za světovým úspěchem až k jeho konfliktu s komunistickým režimem na sklonku života.

Foto: Václav Chochola Archív BM

Jiří Trnka a Jan Werich

Zahrada Jiřího Trnky je otevřeným parkem pro děti i dospělé

Zahrada

„Výjimečnost Jiřího Trnky je možné v dokumentu představit, ale bez jeho tvorby nebo pouze v jejích ukázkách je to obtížné. Proto budou mít kina díky spolupráci distributora s Národním filmovým archivem příležitost tento snímek promítat i s jedním ze dvou výjimečných Trnkových krátkých filmů. K projekci dokumentu si budou moci vybrat a objednat buď kreslený film Pérák a SS z Trnkových začátků nebo jeho vrcholné dílo, loutkový snímek Ruka z roku 1965,“ vysvětlil Petr Slavík z firmy Cinemart..

Do českých kin film vstoupí 28. listopadu 2019.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám