Hlavní obsah

Franco Nero: Mám rád riziko a dobrodružství

Novinky, Věra Míšková, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Italský herec Franco Nero, představitel mužných modrookých postav ve filmech mnoha žánrů od "mafiánského" Dne sovy přes politicky laděnou kriminálku Vyšetřování skončilo, zapomeňte až ke komedi jako Vůně cibule začíná v úterý v Praze natáčet druhý celovečerní film scenáristy a režiséra Marcela Bystroně Post coitum.

Foto: Hana Szotkowská
Článek

"Ne, vůbec jsem se toho názvu nezděsil," řekl na setkání tvůrců filmu s novináři Nero a dodal, že na herectví miluje právě riziko a dobrodružství, jaké přinášejí nové věci. "Pro mě je film univerzální a není důležité, kde ho člověk dělá. Sám jsem už ztělesnil ve filmech postavy 30 různých národností a doufám, že v tom budu pokračovat," řekl herec.

"Jsem také velmi zvědavý člověk, a když jsem četl scénář, připadal mi zajímavý a trochu mimo vše ostatní, s čím se člověk běžně setkává. To mě zaujalo. Víte, měl jsem štěstí, že jsem kdysi žil v Anglii, a tam jsem se seznámil a pracoval s Laurencem Olivierem. A ten mi tehdy řekl: "Vypadáš dobře a mohl bys hrát samé hrdiny. Budeš úspěšný, ale monotónní. Nebo existuje druhá cesta - stát se skutečným hercem. Pak budeš riskovat, zažiješ vrcholy i pády, ale nakonec zvítězíš," zavzpomínal Nero a dodal, že i práce na tomto film pro něj představuje novou zkušenost.

 Pokud však jde o jeho pobyt v České republice, v tom nováčkem není, byl už dvakrát hostem karlovarského festivalu a zhruba před deseti lety v Praze, kam přijel v sobotu, natáčel.

Jací jsou lidé po orgasmu?

Scénáře filmu Post coitum, který je uváděn s podtitulem "o vztazích, z nichž se láska nevytratila, protože tam nikdy nebyla", se před časem producentsky ujala Deana Jakubisková. "Připadal mi odvážný a kontroverzní, pozoruhodné bylo už to, že ho nikdo nechtěl a nedostal žádný grant. Půldruhého roku jsme na něm ještě pracovali, velmi se tím změnil a musím říci, že když jsme ho nabídli Francovi Nerovi, měl jen velmi drobné připomínky."

Post coitum má devět postav, z toho čtyři muže a pět žen a všichni se se všemi setkají. Dvacet miniepizod, odehrávajících se "post coitum", se slévá do jednoho příběhu o lásce, sexu a vztazích. Podle tvůrců filmu je totiž člověk po orgasmu ve zvláštním rozpoložení. Neusiluje o to, o co usiloval před chvílí. Směje se věcem, pro něž by před chvílí vraždil. A to ještě netuší, zda dostal, co chtěl.

"Jde vesměs o lidi, kteří hledají štěstí přes vlastní ego a proto ho nikdy nemohou najít. Nežijí spolu, ale vedle sebe a proto jejich vztahy končí na sebestřednosti," charakterizovala film Jakubisková a autor a režisér Bystroň dodal: "Jsou to lidé, kteří se seznamují prostřednictvím sexu. Místo pozdravu jdou do postele, aby se objevili - svá těla i myšlenky. Pozdrav zkrátka začíná orgasmem."

Langmajerovi nahota nevadí

V dalších rolích uvidíme například Jiřího Langmajera, jenž k některým ze scén, které ho při natáčení čekají, poznamenal: "Kdo chodí do divadla, ví, že hraju rád a nahatý, takže nic nového. Beru to zkrátka jako třešničku na mé nahaté kariéře," rozesmál přítomné připomínkou své role v Králi Learovi.

Richard Krajčo odpovídal na dotaz, co ho na scénáři zaujalo, ve vážném tónu: "Nemám rád ty hezké české úsměvné filmy a tohle je něco úplně jiného. Scénář je opravdu ostrý a podle mého názoru vystihuje realitu."

Lucie Vondráčková zase o přijetí role v tomto filmu okamžitě přiznala: "Já to mám jednoduché, moji postavu v tom filmu zbaví panenství Franco Nero, a to rozhodlo."

"Franco Nero tam hraje takového sukničkáře, lva salonů a fotografa, který láme jednu ženskou za druhou. Je sice starší, zato však má potřebné zkušenosti a charisma, které potřebuje," dodal režisér. Podle producentky Deany Horváthové Franco Nero splňuje představu svůdce, který dostane každou ženu.

Nero, který oslaví 21. listopadu třiašedesáté narozeniny, o své postavě fotografa řekl, že je to člověk, který hodně věří na rodinu. Nicméně sdělení Vondráčkové i úryvek ze scénáře, jenž mu přisuzuje například větu "Z toho už jsem vyrost, abych chtěl, aby se to líbilo i někomu jinému, než mě", napovídá spíš na jiný typ muže...

Nechme se tedy překvapit, producentka Deana Jakubisková zatím tají i to, kdo bude slavného italského herce dabovat do češtiny. Premiéra je naplánována na 20. května 2004.

Bystroň debutoval Cabrioletem

Marcel Bystroň je držitelem ceny Debut roku 2001 z přehlídky Finále Plzeň, kterou získal za prvotinu Cabriolet. Film však neměl příliš kladný ohlas u kritiky ani velkou odezvu u diváků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám