Hlavní obsah

FOTO: Sudetský tulák vypráví skutečné příběhy pohraničí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V bohaté historii českého pohraničí existují příběhy, na něž se téměř zapomnělo. Žily tu fascinující osobnosti, o kterých se moc neví, stála tu města, která už neexistují, mluvilo se jazyky, kterými už nikdo nemluví. O to, aby znovu „ožily“, se roky snaží i Stanislav Dvořák. Po sérii článků na Novinkách.cz vydal i knihu. Nazval ji stejně jako své příspěvky: Sudetský tulák.

Foto: Repro Stanislav Dvořák

Most v roce 1912. Město, které ustoupilo těžbě uhlí… Celé.

Článek

Díky knize projdete například vojenským prostorem Doupov, zastavíte se na zámku Chyše, jehož historie je spjata s Karlem Čapkem, nebo na hradě Hauenštejn, který už několik let opravuje nadšenec Pavel Palacký.

Pokud jde o zajímavé osobnosti, seznámíme se v ní mimo jiné s osudy Rudolfa Siebera, manžela Marlene Dietrichové, atomové vědkyně Lili Hornigové, výrobce motorek Böhmerland Albina Liebische nebo německé herečky Margaret Schellové.

Byli tu doma

Autor, rodák z Kadaně, má k oblasti velmi blízko, protože v ní vyrůstal. „Jako malí žáci základní školy jsme o pohraničí nevěděli vůbec nic. Neznali jsme ani slovo Sudety… Náš kraj neměl historii. Připadalo mi pozoruhodné, že se v horách okolo rozpadá spousta domů, a jednou jsem si na procházce v bývalých Mikulovicích povšiml záhadného starého nápisu na polozřícené zdi hospody: Zur dürrer Ziege… Až později mi v plném rozsahu došlo, že z našeho kraje zmizely nejen domy, ale celá kultura – nářečí, literatura, pověsti, písničky, zvyky, jídla, kroje, řemesla,“ uvádí.

Pavel Palacký buduje domov v romantickém křídle Horního hradu

Jak bydlí VIP

Karel Čapek v Sudetech. U nás v Chiesch šprechtíme česky

Kultura

Reklama

Související témata:
Kniha Sudetský tulák
Stanislav Dvořák (spisovatel)

Výběr článků

Načítám