Hlavní obsah

Forman diskutoval s evropskými ministry

Právo, ČTK, Věra Míšková, Cannes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CANNES

Evropský den, uspořádaný v úterý na 57. MFF v Cannes patřil setkání dvaceti ministrů kultury zemí Evropské unie, mezi nimi i Pavla Dostála s předními světovými režiséry včetně Miloše Formana a s několika studenty vysokých škol.

Foto: promo Anety Langerové

Aneta Langerová představí ve Vsetíně své album Na Radosti

Článek

V pondělí večer šli ministři společně do kina - po fotografování na slavném červeném koberci následovalo slavnostní představení německo-rakouského soutěžního filmu The Educators (Vychovatelé), který je výbornou ukázkou sdružování finančních prostředků, díky němuž mohl být tento nápaditý, chytrý a vtipný film ze současnosti natočen s důstojným rozpočtem.

V úterý pak Miloš Forman, Stephen Frears, Eric Zonca, Claire Denisová, Michael Haneke a Jean-Claude Carriere diskutovali s ministry na téma Jak se stát filmařem v Evropě a o budoucnosti evropského filmu vůbec. Formanovi  patří ještě večer na pláži, kde bude uveden v obnovené francouzské premiéře jeho film Vlasy.

Hlas komisařky EU

Viviane Redingová, která je komisařkou Evropské unie pro kulturu, proč si do čela akce vybrali právě Formana, který má vyburcovat politiky, aby prosazovali kinematografii starého kontinentu:  "Miloš Forman i jako americký režisér točil vždycky velmi evropské filmy. Nezapře své české, evropské kořeny."

Evropští politici se podle ní chtějí dohodnout, jak podporovat mladé tvůrce, jak zlepšit propagaci evropských filmů a jejich distribuci po Evropě. Komisařka chce propojovat dosud izolované filmové školy a akademie a pomáhat distribuci nejen propagací, ale třeba také financováním dabingu nebo aspoň překladů.

Například loni přispěla Evropská unie kinematografii 71 milióny eur z programu Media. Ze snímků, které se letos promítají v Cannes, dostalo příspěvek jedenáct z nich, včetně tří v hlavní soutěži - jsou to Clean režiséra Oliviera Assayase, Jako obrázek režisérky Agnes Jaouiové a Život je zazrak Emira Kusturici.

Hanks hraje parťáka lupičů

Jedním z nejočekávanějších filmů soutěže byl snímek bratrů Ethana a Joela Coenových Lady Killers (u nás by měl být uveden pod názvem Lupiči paní domácí), remaku filmu Pět lupičů a stará dáma z roku 1954. Lupičskou komedii natočili Coenovi s Tomem Hanksem v hlavní roli falešného profesora mrtvých jazyků.

"Ten původní film jsem nikdy neviděl, ale myslím, že podobných komedií je dost a vídal jsem je jako kluk v televizi," řekl Hanks na úterním setkání s novináři a dodal, že z filmů bratrů Coenových má nejradši Fargo, které považuje za jeden z nejlepších filmů devadesátých let vůbec. "Ale po pravdě řečeno v každém jejich díle si najdete něco, proč stojí za to je vidět," dodal.

Související témata:

Výběr článků

Načítám