Hlavní obsah

Finská sopranistka odmítla spolupráci s ruským dirigentem kvůli Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Věhlasná finská operní pěvkyně Karita Mattilaová odmítla zpívat pod vedením ruského dirigenta Valerije Gergijeva kvůli jeho odporu vůči právům homosexuálů a schvalování ruské invaze na Ukrajině. Oznámil to finský list Ilta-Sanomat. Koncert se měl uskutečnit v polovině dubna v newyorské Carnegie Hall, místo Gergijeva se nakonec za dirigentský pult postavil Ital Fabio Luisi.

Foto: ČTK

Valerij Gergijev

Článek

Mattilaové, o jejímž odporu vůči spolupráci s Gergijevem se dosud nevědělo, vadí blízký vztah dirigenta k ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, napsal finský deník. Slavný ruský dirigent, považovaný za světovou špičku, několikrát podpořil kontroverzní politiku šéfa Kremlu a podepsal i prohlášení ruských umělců schvalující březnovou anexi Krymu.

Podpora ruského vedení působí Gergijevovi stále větší problémy. Minulý týden ho před zahájením koncertu na Trafalgarském náměstí v Londýně „vítalo” bučení a pískání obecenstva, podle ruského tisku šlo většinou o ukrajinské aktivisty. V hledišti se objevily transparenty „Gergijev podporuje válku na Ukrajině” a ukrajinské vlajky. Podobný incident překvapil ruského dirigenta v Londýně i loni v listopadu při veřejných protestech proti ruským zákonům namířeným proti homosexuálům.

Příští rok má Gergijev převzít post šéfdirigenta v Mnichově a otazníky se podle německého tisku objevují i tam. Ruský dirigent se dosud stranil veřejných diskusí a na protesty nereagoval. V úterý ale zaslal vedení Mnichovské filharmonie dopis, v němž se snažil své postoje vysvětlit.

Svůj lid respektuji

„Jsem hudebník a dirigent,” napsal Gergijev, který se má 13. června představit v Praze na mimořádném koncertu s Českou filharmonií v Rudolfinu. „Jsem ale také ruský občan s těsnými vazbami na rodnou zemi,” uvedl v dopisu, z něhož citoval list Die Zeit.

„Nemohu opomíjet skutečnost, že ruská společnost žije podle zásad, které jsou rozdílné od principů vyznávaných na Západě. Svůj lid a jeho tradice ale respektuji, stejně jako respektuji životní zásady, které jsou pro ruský lid důležité. Týká se to i dodržování tabu, která už na Západě mnoho let neplatí,” napsal Gergijev. Své politické postoje a vztah k Putinovi ruský umělec v dopise nijak nekomentoval. Loni v prosinci se pokusil uklidnit mnichovské veřejné mínění, když vydal prohlášení, jímž se přihlásil k německým zákonům zaměřeným proti diskriminaci.

Fenomenální dirigent spolupracuje s významnými světovými tělesy. Od konce osmdesátých let minulého století vede Mariinské divadlo i jeho orchestr. Od roku 1995 byl hlavním hostujícím dirigentem Rotterdamské filharmonie a posléze zde byl jmenován i hudebním ředitelem. Několik let hostoval jako hlavní dirigent Metropolitní opery v New Yorku.

Od počátku roku 2007 je Gergijev šéfdirigentem Londýnského symfonického orchestru. V hudebních kruzích ho vzhledem k jeho démonickému pohledu, exotickému osetskému původu a strhujícímu charisma nazývají Ivan Hrozný.

Reklama

Výběr článků

Načítám