Hlavní obsah

Filmy v sekci Jiný pohled

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak už naznačuje samotný název, mohou diváci v této sekci očekávat snímky experimentující po stránce obsahové i formální, přinášející nevšední autorský a produkční přístup. Uvedeny jsou též filmy přibližující neznámé kinematografie.

Foto: Tereza Bulková, Nemocnice Šumperk

Součástí přestavby byla kompletní obměna všech podlah. Nemocnice také investovala 250 tisíc korun do nového nábytku.

Článek

FILMY SEKCE JINÝ POHLED

AvanimAvanim
Izrael, Francie, 2004110 min.
Režie: Raphaël Nadjari
Michale Shemiová bydlí v Tel Avivu, je vdaná, má malé dítě a pracuje v otcově firmě, ale život v ortodoxní židovské rodině plné zákazů jí připadá jako vězení. Jen nakrátko nachazí útěchu v náručí milence.
Raphaël Nadjari narozený v Marseille svůj zatím poslední film Nadjari natočil v Izraeli  Svůj debut  The Shade natočil v roce 1999 v New Yorku (film byl vybrán pro MFF v Cannes). Druhý snímek s názvem I Am Josh Polonski´s Brother (2001), měl premiéru v Berlíně na Fóru mladého filmu. Newyorskou trilogii završil snímek Apartment #5C (2002) prezentovaný v Cannes.
CQ2CQ2 (seek you too)
Francie, 2004100 min.
Režie: Carole Laure
Sedmnáctiletá Rachel nachází nový smysl života díky modernímu tanci. Instinktivně ně totiž následuje tanečnici Jeanne, která je ochotna i schopna pomoci jí tak, aby dala podobu svým pochybnostem, depresím i nadějím.
Carole Laureová  hrála ve 40 filmech. Její celovečerní scenáristický a režijní debut Marie a její synové (2002), v němž si zahrála hlavní roli, byl uveden loni na MFF v Karlových Varech.
Divočáci z předměstíI cinghiali di Portici
Itálie, 200385 min.
Režie: Diego Olivares
Neorealistický pohled na život v nápravném zařízení pro mladistvé v dnešní Itálii. Film je natočen dokumentaristickou metodou. Představitelé v něm vesměs hrají sami sebe. Film  je debutem režiséra.
Donau, Dunaj, Duna, Dunav, DunareaDonau, Dunaj, Duna, Dunav, Dunarea
Rakousko, 200389 min.
Režie: Goran Rebić
Téměř odysseovské vyprávění o lodi, jejíž jméno je obsaženo v titulu nevšedního snímku Gorana Rebiće, zachycuje osudy čtyř členů posádky a trojice pasažérů během plavby po Dunaji z Vídně až k ústí do Černého moře. Tak jako válka poznamenala města na břehu v Srbsku a Chorvatsku, tak minulost poznamenává úděl protagonistů.
Rebić začínal jako dokumentarista. Hraným debutem bylo rodinné drama Jugofilm (1996), uvedené na MFF v Karlových Varech 1997.
Horempádem2 ryk og en aflevering
Dánsko, 200395 min.
Režie: Aage Rais-Nordentoft
Film o nejdůležitějších věcech v životě tří dánských teenagerů - o fotbalu, dívkách a kamarádství.
Celovečerním hraným debutem Aage Rais-Nordentofta je film pro děti Anton (1996). Film Horempádem je jeho třetím hraným filmem. Natočil i dokumentární drama o dospívajících Tser og drengerve (1998) a dokument Operation Bilka (2002) o dánských vojácích v jednotkách Spojených národů na Balkáně.
Chlapec k pomilováníLove That Boy
Kanada, 200385 min.
Režie: Andrea Dorfman
Phoebe je zvídavá premiantka, která jde svým spolužačkám na vysoké značně na nervy. Její seznam je plný zájmových činností, ale na to nejdůležitější zapomíná - na lásku. A když se konečně zamiluje, má to jedinou vadu. Jejímu Fraserovi je teprve čtrnáct.
Andrea Dorfmanová režírovala vlastní krátké experimentální snímky. V roce 1998 debutovala středometrážním titulem Swerve. Pak režírovala dokumentární drama Nine. Svůj první celovečerní film Parsley Days natočila v roce 2000.
Chokher BaliChokher Bali
Indie, 2003145 min.
Režie: Rituparno Ghosh
Mladá vdova Binodini přichází do bohaté kalkatské rodiny, kde se setkává s lehkomyslným Mahendrou, s jeho naivní ženou Ašalatou a s rodinným přítelem Beharim. Odmítá přijmout tradiční vdovský úděl, čímž spustí osudovou hru. Snímek, odehrávající se v Bengálsku v letech 1902 až 1905, je již druhá adaptace románu R. Thákura.
Rituparno Ghosh během dvanácti let natočil deset celovečerních snímků, v nichž se věnuje převážně ženským hrdinkám a rodinným problémům. Již dvakrát se jeho díla objevila v Karlových Varech: v roce 1998 byl v soutěži uveden snímek Dahan (Oheň, 1997) a v roce 2000 v sekci Jiný pohled film Bariwali (Paní domu, 1999).
Chuť čajeCha no aji
Japonsko, 2003143 min.
Režie: Katsuhito Ishii
To, že se každodenní existence rodiny Harunových odvíjí v lásce a poklidu, vůbec neznamená, že je nudná. Skutečnost a představy se v jejím životě mísí s opojnou lehkostí vůní stoupajících z čajového šálku. Co si rodina počne, když si strýc - úspěšný autor "manga" příběhů - přeje k narozeninám něco zvláštního?
Kacuhito Išiise pohybuje mezi hraným a animovaným filmem. Spolupracoval na animované sekvenci Tarantinova snímku Kill Bill. Pro animované vstupy ve filmu Cha no aji (Chuť čaje) využil služeb Takešiho Koikea, který se podílel na Animatrixu. V roce 1994 režíroval svůj celovečerní debut A Samehada otoko to momodžiri onna (Shark Skin Man and Peach Hip Girl, 1998), inspirovaný manga komiksem.
Jedeme dálKeep on Rockin´
Japonsko, 2003109 min.
Režie: Kazuyuki Morosawa
Eiji je rockový zpěvák, ale jeho kapela stagnuje, až nakonec přijde o smlouvu. Slávou zhýčkaný mladík se vrací k rodičům a zjišťuje, že jeho otec umírá a rodinná továrnička je na zavření. Setkání se smrtí v něm probudí novou touhu skládat a také se musí rozhodnout, co chce dělat dál.
Let naslepoBlind Flight
Velká Británie, 200392 min.
Režie: John Furse
Příběh natočený podle skutečné události. Roku 1986 byl v Libanonu muslimskými fundamentalisty unesen irský učitel angličtiny Brian Keenan a na svobodu byl propuštěn až téměř po pěti letech věznění.
Let naslepo je prvním hraným filmem Johna Furseho, který se věnuje především dokumentům a od roku 1990 také psaní scénářů.
MíjeníLu Cheng
Čína, 2004112 min.
Režie: Lu Cheng
Cesty jsou čínskou variantou road-movie a putování dvojice mladých lidí je pro režiséra příležitost sestavit z početných úlomků a detailů skutečnosti působivý portrét dnešní Číny. Film, který byl uveden mimo soutěž v Cannes, je celovečerním debutem režiséra.
Na jih od mrakůAu sud des nuages
Francie, 200378 min.
Režie: Jean-François Amiguet
Elegické road movie o starém farmáři ze švýcarských hor a o jeho výletu do Číny. Parta horalů vyráží každý rok na "pánskou jízdu", která bude letos mimořádně dlouhá. Jeden z nich totiž přišel s nápadem vydat se vlakem přes Berlín, Moskvu a Ulánbátar až do čínského Pekingu. Cena poroty mladých na MFF v Locarnu 2003.
Jean-François Amiguet je etablovaný režisér a scenárista, který natočil filmy Alexandre (1983, scénář, režie, produkce), La Méridienne (Polední siesta, 1988; scénář a režie) a L'Ecrivain public (Veřejný písař, 1993, scénář a režie).
Národ bez ženMatrubhoomi
Indie, Francie, 200398 min.
Režie: Manish Jha
Šokující informace o drastickém poklesu ženské populace v Indii vinou vražd novorozených holčiček, které jsou pro tradiční společnost přítěží, se stala základem hořce ironické vize venkovské společnosti, která se musí obejít prakticky bez žen. Svatba dívky Kalki s pěticí bratrů nevrací životu přirozený řád, ale naopak rozpoutá orgie násilí a ponižování. Film získal v loňském roce Cenu diváků v Soluni a Cenu FIPRESCI v Benátkách. Jde o celovečerní debut režiséra.
Padlí anděléFalling Angels
Kanada, 2003101 min.
Režie: Scott Smith
Příběh rodiny Fieldových se odehrává v 60. letech minulého století. Otec je tyran, který terorizuje nejen svou ženu, jež už dávno všechno vzdala, ale hlavně své tři dcery. Lou, Sandy a Norma se každá po svém snaží vymanit z nefungující rodiny, poznamenané dávnou tragédií.
Falling Angels je druhý hraný film Scotta Smithe. Jeho hraný debut Rollercoaster (1999) byl oceněn jako nejpopulárnější kanadský film na festivalu ve Vancouveru.
Příběh o uplakaném velbloudoviDie Geschichte vom weinenden Kamel
Německo, Mongolsko, 200391 min.
Režie: Byambasuren Davaa, Luigi Falorni
Je jaro a rodina mongolských pastevců kočujících v poušti Gobi očekává přírůstek do stáda velbloudů. Mládě při porodu téměř zahyne a protože je to albín, samice jej nechce přijmout a krmit. Jedinou nadějí na přežití je starobylý hudební rituál. Snímek dostal Bavorskou filmovou cenu 2004 za nejlepší dokument.
Salto do životaSomersault
Austrálie, 2004106 min.
Režie: Cate Shortland
Dospívání zdaleka nemusí být nejkrásnějším údobím života. Šestnáctiletá Australanka Heidi se o tom přesvědčuje na každém kroku, když se rozhodne, že podstatné životní hodnoty bude hledat docela sama. Jde o celovečerní debut režisérky, jejíž všechny čtyři krátkometrážní dokumenty dostaly ceny.
Sněhové vločkyDanehaye rize barf
Írán, 200375 min.
Režie: Ali-Reza Amini
Nedaleko opuštěného lomu žijí v polorozpadlém domku dva osamělí muži, jejichž svět tvoří ty nejjednodušší a nejprostší věci - nalezený psík, silueta ženy na vzdálené cestě či sněhové vločky, které se tiše snášejí k zemi. Film dostal Zvláštní uznání na MFF v Locarnu 2003.
Sněhové vločky je druhým celovečerním filmem Aminiho, který natočil na dvacet dokumentů a krátkých filmů. Jeho hraný režijní debut Letters in the Wind (2002) vyprávěl o životě vojáků na íránských hranicích.
Střelci a neviňátkaCowboys and Angels
Irsko, Německo, 200390 min.
Režie: David Gleeson
Dvacetiletý Ir Shane Butler, který má výrazné malířské nadání, se přestěhuje do Limericku, kde je umělecká škola. Bydlí v podnájmu s Vincentem Cusackem a stanou se z nich nerozluční kamarádi. Shane se zamiluje do půvabné Gemmy, zaplete se do obchodu s drogami, ale včas si uvědomí, čeho chce v životě skutečně dosáhnout. Jde o celovečerní debut režiséra, který natočil řadu krátkých snímků.
Šílenství láskyAmorfú
Itálie, 200390 min.
Režie: Emanuela Piovano
Mladá lékařka psychiatrické kliniky prožívá zvláštní vztah s jedním z pacientů.
Emanuela Piovanová patří ke skupině avantgardních italských filmových autorů, kteří založili Turínskou školu, v jejímž rámci realizovala několik videofilmů. Zabývá se v nich  převážně problematikou ženy a jejích omezení. Před Šílenstvím lásky natočila snímky Le rose blu (Modré růže, 1989), L'aria in testa (Vzduch v hlavě, 1992), a Le complici  (Spiklenkyně, 1998).
To druhéL' Autre
Francie, Švýcarsko, 200387 min.
Režie: Benoit Mariage
Claire je těhotná, ale když zjistí, že čeká dvojčata, situaci psychicky nezvládne. Podrobí se zákroku, který však poznamená její doposud šťastné manželství. Cena SIGNIS a Zvláštní cena poroty na MFF v Amiensu 2003.
Benoît Mariage první hraný snímek Les convoyeurs attendent (Poštovní holubi čekají) natočil v roce 1999. Film byl nominován na Césara a promítán na MFF Karlovy Vary 1999.  Předtím natočil celou řadu dokumentů.
ÚnikL' Esquive
Francie, 2003117 min.
Režie: Abdellatif Kechiche
Patnáctiletý Krimo žije jako jiné rodiny arabských přistěhovalců  na pařížském předměstí a jeho život  nemá žádnou perspektivu. Díky spolužačce Lydii však poznává svět divadla a zároveň prožívá svou první lásku. Život na předměstí je ale tvrdý a oboustranná etnická nevraživost je tu na denním pořádku. Problémem nejsou jen bitky gangů, ale také vynucené sňatky.
Scenárista a režisér Abdellatif Kechiche začínal v roce 1984 jako herec. Jako režisér debutoval filmem La faute Voltaire (2001), L'esquive je jeho druhý celovečerní titul."
Vzpomínky na vražduSarinui chueok
Korea, 2003127 min.
Režie: Bong Joon-ho
V jihokorejském městečku Hwa-Sung došlo v letech 1986 - 1991 k sérii brutálních znásilnění a vražd. Vrah deseti žen nebyl nikdy dopaden, přestože v průběhu vyšetřování bylo zadrženo tři sta podezřelých a do pátrání se kromě týmu kriminalistů postupně zapojilo na 300 000 policistů. K případu, který dlouho děsil korejskou veřejnost, se po letech vrátili filmaři.
Bong Joon-Ho debutoval v roce 1999 hraným filmem Pes, který štěká, nekouše, který byl uveden v rámci retrospektivy Nový korejský film v Karlových Varech v roce 2001.
Wild SideWild Side
Francie, Belgie, Velká Británie, 200394 min.
Režie: Sébastien Lifshitz
Příběh tří postav na okraji společnosti, jaké tvoří současný kolorit života velkoměst. Stéphanie je dvaatřicetiletá transsexuální prostitutka. Svou malou garsonku v Paříži sdílí se svým milencem Jamelem a Michailem, nelegálním ruským imigrantem. Jednoho dne je nečekaně nucena změnit prostředí. Na letošním MFF v Berlíně film získal Cenu Manfreda Salzbergera a Cenu Teddy.
Sébastien Lifshitz uspěl na mezinárodní scéně romantickým příběhem Presque rien (2000,  uveden na 40 festivalech). Dále natočil filmy La traversée (2001) a Wild Side (2003).
WhiskyWhisky
Urugvay, Argentina, Španělsko, Německo, 200495 min.
Režie: Juan Pablo Rebella, Pablo Stoll
Tři staří, navzájem si cizí lidé přijmou na několik dní pravidla hry na rodinu a dostávají se tak do humorně absurdních situací, autory zpracovaných s pochopením a soucitem. Film získal na letošním MFF v Cannes Cenu FIPRESCI a Cenu poroty sekce Jiný pohled.
Juan Pablo Rebella a Pablo Stoll se seznámili na univerzitě v Montevideu. Společně napsali a natočili animovaný seriál s názvem El service. V roce 2001 ve vlastní produkci s minimálními náklady realizovali film 25 wattů, oceněný na mnoha festivalech a promítaný v sekci Fórum nezávislých na MFF KV v roce 2001. Jejich další snímek Whisky slavil letos úspěch v Cannes.
Země a popelKhakestar-o-khak
Francie, Afganistán, 2004110 min.
Režie: Atiq Rahimi
Putování starce a jeho malého vnuka pustou, ale nádherně fotogenickou krajinou severního Afghánistánu, rozvráceného a zničeného válkami, jež trvaly 23 let a dosud neskončily.
Atiq Rahimi odešel v roce 1984 do Pákistánu a poté získal politický azyl ve Francii. V letech 1992 až 1995  natočil pro francouzskou televizi několik dokumentů. Svůj první román Terre et cendres (Země a popel), který byl v roce 2000 vřele přijat francouzskou kritikou, autor přenesl na plátno.
Život potomAfterlife
Velká Británie, 2003104 min.
Režie: Alison Peebles
Kenny Brogan natáčí reportáž, která by mu mohla přinést velký profesionální úspěch, a proto se mu vůbec nehodí matčina žádost, aby si na pár dní vzal na starost svou retardovanou sestru Robertu. Kenny nemá chuť dělat dívce chůvu a matka musí řešit otázku, co bude dál. Jde o celovečerní debut režisérky, který získal Cenu diváků na loňském edinburgském filmovém festivalu.
ŽízeňAtash
Izrael, Palestina, 2004110 min.
Režie: Tawfik Abu Wael
Abu Shukri už deset let obývá primitivní usedlost ve vyprahlém údolí, kde s manželkou, dvěma dcerami a synem našel obživu jako uhlíř. Když chce zavést do domu vodovod, mimoděk dá frustrovaným dětem signál, že věci nemusejí být stále stejné a že se mohou změnit.
Tawfik Abu Wael v roce 2001 realizoval hodinový dokument Waiting for Salleh El-din, který zaujal na festivalu v Tel Avivu a na mezinárodních festivalech v Mnichově, Montecatini a v Paříži. Jeho zatím poslední film Žízeň byl uveden v Mezinárodním týdnu kritiky letošního MFF v Cannes, kde získal cenu FIPRESCI.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám