Hlavní obsah

Zemřel Richard Conway. Autor efektů pro Indianu Jonese i Conana

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeden z nejznámějších tvůrců filmových efektů, Richard Conway, zemřel ve věku 79 let. Conway byl legendou oboru, která ovlivňovala americký a britský film od šedesátých let minulého století.

Foto: Lucasfilm

Indiana Jones

Článek

Rodák z anglického Essexu začínal v televizi, kde potkal jednoho z průkopníků vizuálních efektů George Gibbse, a společně pracovali na filmu Bitva o Británii z roku 1969. Conway pak přešel k velkým produkcím. Po úsměvné fantasy Flash Gordon, která se proslavila i díky hudbě od Queen, následovaly legendární bijáky Barbar Conan a Indiana Jones a Chrám zkázy.

Foto: Geffen Company

Richard Conway

Pak se Conway seznámil s režisérem Terrym Gilliamem, se kterým stvořili pro mnohé kultovní díla Monty Pythonův smysl života nebo Brazil a později i  Dobrodružství barona Prášila, za které  byl nominován na Oscara za vizuální efekty.

Foto: Universal Pictures

Barbar Conan

S britským režisérem Dannym Boylem natočil sci-fi Sunshine.

„Vzpomněl jsem si, jak nádherná byla jeho práce, a jak nádherně se s ním pracovalo. Co on a jeho tým udělali ve filmu Sunshine, to je jeden z momentů, na které jsem v tom filmu nejvíc hrdý. Měl trpělivost a představivost a zkušenost a já se od něj hodně naučil,“ uvedl Boyle.

Reklama

Výběr článků

Načítám