Hlavní obsah

Zemřel Hal Holbrook z filmů Wall Street a Firma

Ve věku 95 let zemřel Hal Holbrook, jeden z nejdéle „sloužících“ filmových, divadelních a televizních herců v Americe. K jeho nejznámějším filmům patří Wall Street, Firma či Voda pro slony. Zemřel 23. ledna, ale světová média o tom informovala až nyní.

Upoutávka na film FirmaVideo: Paramount Pictures

 
Článek

Hal Holbrook se narodil v roce 1925 v americkém Clevelandu. Na studiích se zabýval dílem spisovatele Marka Twaina, což vedlo ke vzniku jeho one-man show a nakonec i k televizní sérii Mark Twain Tonight!, jež mu vynesla nominaci na Emmy.

V televizi se poprvé objevil v roce 1954 v seriálu The Brighter Day a zůstal jí věrný celý život. Objevil se v seriálech Sever a Jih, Pouť za štěstím, Krajní meze, Západní křídlo, Rodina Sopránů, Pohotovost, Chirurgové a v řadě dalších. Naposledy hrál ještě po devadesátce v sérii Havaj 5-0.

Foto: Profimedia.cz

Hal Holbrook v roce 1979

Jeho filmografie je velmi rozsáhlá, v sedmdesátých letech natočil mimo jiné známé drama Všichni prezidentovi muži, dále Magnum Force, Bitvu o Midway nebo Julii.

Během osmé dekády vyniklo především drama z prostředí finančníků Wall Street, kde hrál s Michaelem Douglasem a Charliem Sheenem, dále hrál ve snímcích Na Vánoce budu doma nebo Únos prezidenta.

RECENZE: Zločiny Velké Prahy mají zajímavé postavy a respektují historii

Film

V devadesátých letech si zahrál v thrilleru Firma s Tomem Cruisem, ve filmech o Perrym Masonovi nebo v komedii Ženich na útěku.

Ani ve vysokém věku nepolevil a natočil ještě filmy Voda pro slony, Savannah, Země naděje, Lincoln a Pojď se mnou. Za vedlejší roli ve filmu Útěk do divočiny byl nominován na Oscara.

Foto: Profimedia.cz

Hal Holbrook

Hal Holbrook - nejslavnější filmy a seriály

Wall Street

Firma

Všichni prezidentovi muži

Voda pro slony

Ženich na útěku

Rodina Sopránů

Pohotovost

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám