Hlavní obsah

Zemřel Chaim Topol

Ve věku 87 let zemřel v Tel Avivu izraelský herec Chaim Topol. Legenda tamního filmu i divadla, kterou celosvětově proslavila role mlékaře v představení Šumař na střeše. Za jeho filmovou podobu získal mimo jiné oscarovou nominaci . Stal se tak prvním izraelským hercem, kterému se této pocty dostalo.

Představitel Šumaře na střeše Chaim Topol na archivních záběrechVideo: AP

 
Článek

Topol pocházel z rodiny ruských imigrantů. Narodil se ale už v Izraeli, konkrétně v Tel Avivu, kde také ve středu 8. března skonal.

Po vojenské službě pracoval v kibucu Geva, poté se přidal k herecké skupině organizace Nachal. Od roku 1960 působil v kočovném souboru Bacal Jarok a v Haifském divadle. O rok později debutoval ve filmu Ephraima Kishona Sallah Shabati, který byl nominován v roce 1964 na Oscara v kategorii nejlepší cizojazyčný film. Topol poté dostal Zlatý glóbus pro objev roku.

Role v bondovce

Jeho nejznámější rolí, s níž spojil život, byl mlékař Tovje v muzikálu Šumař na střeše. Hrál ho v letech 1966 až 2009 ve více než 3500 představeních, včetně v Her Majesty’s Theatre a na Broadwayi. S rolí se rozloučil v rámci amerického turné.

Právě filmová podoba Šumaře na střeše v režii Normana Jewisona z roku 1971 mu také vynesla další velké úspěchy: Zlatý glóbus za nejlepší mužský herecký výkon (komedie/muzikál) a oscarovou nominaci, kterou ale neproměnil. Roli před ním přitom odmítli Marlon Brando, Anthony Quinn a Orson Welles.

V americké kariéře následně pokračoval. Objevil se mimo jiné v bondovce Jen pro tvé oči (1981).

Ozdoba známek

Vedle herectví se prosadil jako výtvarník, zpěvák, dabér a spisovatel. Jeho karikatury významných osobností vyšly v Izraeli na poštovních známkách. Z knih se výborně prodávala jeho autobiografie Topol by Topol.

Byl také iniciátorem dobročinného projektu Jordan River Village, zřizujícího tábory pro handicapované děti židovské i arabské národnosti. „Byl velikánem izraelské kultury a bude nám velmi chybět,“ komentoval informaci o jeho skonu izraelský prezident Jicchak Herzog na webu Times of Israel.

Reklama

Související témata:
Chaim Topol
Muzikál Šumař na střeše

Výběr článků

Načítám