Hlavní obsah

Zajímavosti seriálu Oktopus: Vlaky, voda, vraždy i kila majonézových salátů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pondělní televizní jedničkou v hlavním vysílacím čase je zatím nový seriál České televize Oktupus. Natáčel se více než sto dnů a z hlediska projektů patří k těm velkým, do nichž se ČT pustila. Hlavní role, kapitána Dítěte se ujal Miroslav Krobot. Nijak se netají tím, že se svým hrdinou má leccos společného: mimo jiné rád jezdí vlakem, MHD a rád si pochutná na nezdravém jídle.

Seriál OktopusVideo: Česká televize

 
Článek

„Jde o první seriál založený na odložených případech. Vzhledem k počtu detektivek v televizích jsme hledali trošku jiný formát… Odložené případy šetří čas na jiné linky. Nemusíte mít půlku dílu na technické detaily,“ uvedl k námětu spoluautor scénářů Josef Viewegh při představení projektu.

Jeho režisér, hlavní autor scénářů Jan Pachl k tomu doplnil: „Na začátku jsme si řekli, že by postavu Dítěte mohl hrát někdo jako Miroslav Krobot… Dlouho jsme hledali někoho jiného, skončili jsme ale zase u Mirka, nikdo nejlepší nebyl. A Marika (Šoposká - pozn. red.)? Potřebovali jsme někoho, kdo působí nesympaticky… Tady se konečně nemusela přetvařovat (smích).“

Anketa

Pondělí patří detektivkám. Pustíte si dnes v televizi:
Kriminálku Anděl V.
6,9 %
Oktopus
69 %
Podívám se alespoň na jeden později, online
5,4 %
Podívám se později na oba
10,6 %
Nezajímá mě ani jeden projekt
8,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1939 čtenářů.

Dodal, že mezi postavami je záměrně vizuální kontrast: „Což souvisí s odloženými případy. Souvisí i to i jinak, dostáváte protiklad archaismu a novoty.“

Zajímavosti seriálu Oktopus

  • OKTOPUS – oddělení kontroly termínově ohrožených případů útvaru S.
  • Miroslav Krobot (kapitán Dítě) měl 106 natáčecích dnů z celkového počtu 132. Jako poněkud civilní policista do práce nejraději jezdí MHD. Aby svou práci stíhal líp, dostane posilu, mladou policistku Fáberovou (Marika Šoposká). Ústředními postavami jsou ještě mj. Kryštof Hádek, Zuzana Stivínová, Sára Venclovská nebo Tomáš Bambušek.
  • Kapitán Dítě má nejraději vlak, během natáčení vystřídal více než deset typů vagonů.
  • Jedna z budov ČT na Kavčích posloužila filmařům jako oblastní nemocnice. Služebnu oddělení si štáb zřídil v Centru architektury a městského plánování v areálu Emauzského kláštera v Praze.
  • Ateliér u železniční trati v Praze-Bubnech, který obývá kapitán Dítě, byl po natáčení stržen kvůli nové výstavbě.
  • Marika Šoposká se kvůli natáčení začala otužovat. Má tam řadu scén ve vodě a některé se točily i v zimě.
  • Kryštof Hádek hraje šéfa oddělení podplukovníka Schwarze, velmi seriózního, uhlazeného a slušného. Na natáčení nastupoval hned po natáčení Volhy, a tak se mu během prvních natáčecích dní „pletl do role“ Standa Pekárek a jeho „voe“. Není divu, s rolí Standy Pekárka srostl natolik, že „voe“ mu prý občas ujelo i doma před manželkou.
  • Kapitán Dítě, milovník studeného bufetu, snědl během natáčení více než pět kilogramů různých majonézových salátů. Vzhledem k tomu, že tohle nezdravé jídlo chutná i Miroslavu Krobotovi, často měl kelímek se salátem prázdný už během zkoušek na záběr.
  • Seriál patří k velkým projektům ČT. Záběry vznikaly v desítkách lokací, obsazeno bylo přes dvě stě herců. První klapka padla v létě 2022.
  • Scenáristou, režisérem je Jan Pachl. Se scénářem mu pomáhal i Josef Viewegh.

Televizní souboj kriminálek vyhrál Oktopus. Milion překonala i Kriminálka Anděl

Film

PRVNÍ DOJEM: Pomalý rozjezd seriálu Oktopus

Film

Může se vám hodit na Firmy.cz: Česká televize

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám