Hlavní obsah

Woody Allen v Benátkách: Nahá prsa, triumf i padesátý film, poslední

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uvedení posledního filmu slavného amerického režiséra Woodyho Allena vzbudilo na filmovém festivalu v Benátkách veliký ohlas. Snímek nazvaný Zásah štěstím byl přijatý s nadšením. Po jeho premiéře následoval několikaminutový potlesk. Ne všichni ovšem byli z příjezdu Allana na festival nadšení. Aktivistky svým protestem, kdy ukázaly prsa, upozornily na nedořešené věci z jeho minulosti.

Woody Allen představil v Benátkách svůj padesátý filmVideo: Reuters

 
Článek

Benátská světová premiéra filmu se odehrála v pondělí večer. Ještě, než se režisér dostal do sálu, prošel po červeném koberci, kde na něj čekali fanoušci i odpůrkyně s hesly typu „odvraťte pozornost od násilníka“.

Poukazovaly tak na obvinění jeho nevlastní dcery Dylan, která tvrdí, že ji slavný režisér jako malou sexuálně zneužil.

Odpůrci slavného režiséra v této souvislosti poukázali, že letošní benátský festival dal prostor hned třem slavným mužům obviněním ze sexuálních útoků, vedle Allena šlo o režiséry Romana Polanského a Luca Bessona.

Padesátý a poslední?!

Co se týká uměleckých kvalit, jejich filmy ovšem v Benátkách uspěly.

Allan v exkluzivním rozhovoru jinak ještě pro web Variety mimo jiné naznačil, že film Zásah štěstím bude pravděpodobně jeho posledním. „Mám tolik nápadů na filmy, že by mě lákalo je natočit, kdyby bylo snadné je financovat,“ uvedl s tím, že neví, zda má ještě sílu „chodit ven a trávit spoustu času sháněním peněz.“

Kritici jeho poslední snímek považují ostatně za skvělý. Owen Gleiberman z Variety jej označil za nejlepší od doby, kdy Allan udělal Jasmíniny slzy (2013): „Film má veselý tón mrtvolného veselí, podpořený soundtrackem jazzových standardů 60. a 70. let. Není to komedie, ale při sledování téměř vidíte Woodyho Allena, jak stojí stranou a směje se lidské pošetilosti, kterou ukazuje.“

Zásah štěstím bude mít premiéru v českých kinech v lednu 2024. Ve Francii bude uveden již koncem září.

Premiéra padesátého filmu Woodyho Allena bude ve Francii. Režisér se dál bude věnovat psaní

Kultura

Woody Allen: Je to absurdní, pomluva zůstává

Kultura

Může se vám hodit na Firmy.cz: Kina

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám