Hlavní obsah

Věznice, kde týrali politické vězně, je dějištěm filmu. Objeví se v něm i bývalý předseda KSČM

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V padesátých letech minulého století tady trpěli političtí vězni, teď je bývalý areál vazební věznice v Uherském Hradišti kulisou filmového dokumentu Vězení dějin, který za týden zamíří do kin. Režiséři Jan Gogola ml. a Matěj Hrudička dostali před kameru řadu osobností a pamětníků od hudebníků Ivana Palackého přes Jiřího Pavlicu, dcery politických vězňů až po samotné odsouzené.

Foto: spolek Memoria

Akademický sochař Otmar Oliva s filmovým štábem v prostorách věznice

Článek

„Objeví se i bývalý předseda KSČM či dcera a vnučka jednoho z obávaných vyšetřovatelů StB,“ upřesnil Gogola. Podle autorů se jedná o snímek, ve kterém se před i za kamerou setkává několik generací.

„Cením si toho, že se dveře věznice otevřely i mladším lidem. Prakticky celý náš štáb byl složen ze studentů a absolventů zlínské Univerzity Tomáše Bati, kteří se nezalekli náročného projektu a šli do natáčení naplno. Myslím, že pro všechny to byla hodně inspirativní lekce dějepisu i filmu,“ vysvětlil režisér a student univerzity Matěj Hrudička.

Po chátrání k rekonstrukci

Autoři filmu Vězení dějin se snažili zaznamenat genius loci bývalé věznice, která je nyní po letech chátrání na cestě ke své rekonstrukci.

Spisovatel Jozef Karika: I když se Slovákům podaří z temného kruhu vystoupit, strhne nás zas zpět

Knihy

„Rádi bychom, aby se diváci zamysleli nad minulostí jakožto podstatnou součástí našich životů, ke které je potřeba se dokázat vztahovat a učit se společně mluvit také o nepříjemných tématech, jaká jsou s ní často spojena,“ přiblížila producentka Anna Stránská.

Foto: spolek Memoria

Filmaři v hradišťské věznici

Slavnostní premiéry se tvůrci snímku, který začal vznikat v roce 2019, dočkají v pátek 12. dubna v kině Hvězda v Uherském Hradišti.

Produkce se ujal spolek Memoria – Iniciativa za důstojné využití věznice v Uherském Hradišti a Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně.

„Byl bych rád, aby se díky tomuto snímku při projekci v Hradišti Hradišťákům otevřel nejen film, ale i dějiny samotné věznice: společná minulost jako možnost společné budoucnosti,“ poznamenal Gogola, rodák z Uherského Hradiště.

V budově národní památník

Bývalá vazební věznice byla postavena v letech 1891 až 1897 a je poslední kulturní památkou, která není v Hradišti sanována. Budovu přestala vězeňská správa využívat v roce 1962. Od té doby chátrá.

Trailer Vězení dějinVideo: Aerofilms

V roce 1994 ji město převedlo za 16,5 milionu korun pod vězeňskou správu ministerstva spravedlnosti, která plánovala rekonstrukci za půl miliardy korun.

V současné době se o budovu stará Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM). V plánu má nejen celkovou rekonstrukci rozsáhlého objektu, ale i vznik unikátního muzea totality v jeho prostorách.

Foto: ov architekti

Studie celkové rekonstrukce bývalé vazební věznice a přilehlého prostranství

„Záchrana této unikátní kulturní památky s pohnutou minulostí patří k nejvýznamnějším investicím ÚZSVM. Zpracováváme nyní dokumentaci pro územní řízení spojené s celkovou opravou objektu,“ řekla Novinkám mluvčí ÚZSVM Michaela Tesařová.

Ve spolupráci s Moravským zemským muzeem vybuduje úřad v budově Národní památník Věznice Uherské Hradiště, který bude připomínat pohnutou historii místa. „Do areálu bude dále přemístěn okresní soud, okresní státní zastupitelství a probační a mediační služba,“ přiblížila mluvčí.

S rekonstrukcí věznice začne úřad podle předběžného harmonogramu v roce 2026 a skončit by měla v závěru roku 2028, nejpozději však do roku 2029.

Dokumentarista Jan Gogola ml.: Rusové nechodí po zemi

SALON

Dramaturg je člověk reflexe. Jan Gogola o soumraku své profese nebo Vorlově Kouři

SALON

Reklama

Související témata:
Matěj Hrudička
Jan Gogola mladší
Film Vězení dějin

Výběr článků

Načítám