Hlavní obsah

Pohřeb Libuše Šafránkové bude v rodinném kruhu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Veřejné rozloučení s Libuší Šafránkovou proběhne dopoledne 25. června v kostele sv. Anežky v Praze na Spořilově. Pohřeb bude pouze v rodinném kruhu.

Foto: Právo

Libuše Šafránková

Článek

Na prostranství u kostela bude mít veřejnost možnost pohřeb sledovat na velkoplošných obrazovkách, informovala mluvčí ministerstva kultury Michaela Lagronová. Rodina herečky už také zveřejnila její parte.

„Maminka si nepotrpěla na velkou pozornost a cenila si soukromí. Vím ale, že by určitě stála o to, aby ti, kteří ji měli rádi, měli možnost se s ní rozloučit na místě, kam ráda přes 30 let chodila,“ uvedl k volbě místa a charakteru posledního rozloučení syn Josef. Zádušní mše a uložení na hřbitově se uskuteční o týden později 2. července v jejích rodných Šlapanicích u Brna.

Foto: Česká televize

S Josefem Abrhámem ve filmu Vrchní, prchni!

„Od náhlého odchodu maminky Libuše Šafránkové celé naší rodině přichází nespočet soustrastných zpráv a dopisů. Žel není v našich silách poděkovat každému zvlášť. Proto bych chtěl všem, kteří si na maminku vzpomněli, co nejupřímněji touto cestou poděkovat. Naše rodina prožívá toto nelehké období velmi bolestně a všechna vaše slova účasti jsou pro nás silnou podporou,“ uvedl Abrhám mladší.

Herečka zemřela 9. června ve věku 68 let. Ve světě ji proslavila pohádka Václava Vorlíčka Tři oříšky pro Popelku (1973), která patří zejména v německy mluvících zemích a ve Skandinávii k televizním legendám.

Rodina zveřejnila nevšední parte Libuše Šafránkové

Kultura

K nejlepším českým filmům patří také její komedie Vrchní, prchni!, Svatební cesta do Jiljí, Slavnosti sněženek nebo Vesničko má, středisková, která byla i nominována na Oscara. Vrcholem její filmové tvorby se staly slavné svěrákovské snímky Obecná škola (1991), a hlavně Kolja (1996), který byl oceněn Oscarem.

Úmrtí zaznamenala i zahraniční média. „Libuše Šafránková byla za hranicemi své země známá jako Popelka. Zanechala po sobě mimo jiné miliony truchlících fanoušků,“ napsal nejprodávanější německý deník Bild.

Režisér Matěj Mináč: Libuška s Josefem mi změnili život

Kultura

Hojně o úmrtí české herečky informovaly saské deníky. Právě v saském zámku Moritzburg nedaleko Drážďan se část pohádky natáčela. „Češi, a nejen oni, truchlí pro svou nejoblíbenější pohádkovou princeznu,“ napsal Säschische Zeitung.

O popularitě Šafránkové v Německu svědčí, že veřejnoprávní německá televize ARD během posledních Vánoc odvysílala Popelku hned devětkrát.

Na titulních stranách se úmrtí oblíbené české herečky věnovaly také slovenské portály Sme, Nový čas či Pravda. „Její nejznámější rolí byla Popelka, duši ale dala mnoha dalším filmovým i divadelním postavám,“ uvedl Sme.

Reklama

Výběr článků

Načítám