Hlavní obsah

Válka policajtů. Thriller o východoslovenském podsvětí se pohybuje na hraně reality a fikce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Očekávaný slovenský snímek Válka policajtů představil trailer. Zachycuje prostředí mezi zákonem a zločinem, v němž se zručně pohybuje kapitán Miki Mika. Jenže všechno občas nejde podle plánů. Křehká rovnováha krytá tajnými dohodami se státní zpravodajskou službou se narušila. Lokální mafiánské gangy, podnikatelé a místní policie začínají bojovat o své pozice.

Trailer Války policajtůVideo: CinemArt

 
Článek

Film natočil Rudolf Biermann podle scénáře Arpáda Soltésze. Do hlavních rolí obsadil Alexandra Bártu (role Miki Mika) a Juraje Loje, kterého čeští diváci znají z filmu Šarlatán. Z dalších výrazných tváří se v něm představí například Jakub Štáfek nebo známý hudebník Patrik Rytmus Vrbovský.

Foto: CinemArt

Teaser filmu Válka policajtů režiséra Rudolfa Biermanna

Snímek patří k těm, o nichž se na Slovensku mluví dávno před premiérou. Mnozí v něm vidí odraz tamní reality.

Ostatně sám Biermann stál už za jiným podobně zaměřeným dílem. Jeho Sviňa (2020) - natočená s Mariannou Čengel Solčanskou – se stala nejúspěšnějším slovenským snímkem v novodobé historii.

Foto: CinemArt

Válka policajtů. Rytmus (uprostřed) a jeho gang. Jakub Štáfek zcela vlevo.

Režisér téma propojení politiků, mafie, soudů a policie i proto neopouští ani ve své novince.

RECENZE: Sviňa. Film o kauze Kuciak je oficiálně „fiktivní“

Film

„Když cítím ve společnosti nějakou nespravedlnost, tak se snažím nějakým způsobem dopomoci k tomu, aby lidé pochopili, že takhle se to nemá. 90. léta, zejména období absolutní vlády Vladimíra Mečiara, byla léta, kdy jsme velmi cítili, kam to bude směřovat, a myslím, že dosud s tím nejsme vyrovnaní. Když jsem si přečetl Arpádovu knížku (autor scénáře - pozn. red.), tak jsem pochopil, že toto by mohla být možnost vypořádání se s danou minulostí,“ uvedl při představení Války policajtů.

Snímek vstoupí do českých kin 22. února 2024.

Jsme mafiánský stát. Ze Slovenska přichází thriller Sviňa

Film

Rudolf Biermann: Masaryka vidělo minimálně skoro tři a půl tisíce diváků

Kultura

Reklama

Související témata:
Film Válka policajtů

Výběr článků

Načítám