Hlavní obsah

Saúdové a Hollywood. Další náboženské pravidlo padá, vzniká velkofilm Antara

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Saúdská Arábie potvrzuje, že to s modernizací své země myslí vážně. Přísná náboženská pravidla tentokrát padla ve světě filmu. Přímo v tamním městě Neom vznikne velkofilm Antara. Bude vyprávět příběh o jednom z největších tamních hrdinů, který se vymanil z otroctví, stal se slavným bojovníkem, a navíc jedním z nejslavnějších básníků Arábie.

Foto: Profimedia.cz

Režisér Simon West pracoval i na úspěšném historickém seriálu Sin límites (2020)

Článek

Scénář k novému filmu napsali Alexander Amartei a Kelvin J Troy. Bude se natáčet celkově dvanáct týdnů. První klapka padne počátkem příštího roku, jak uvedl web Hollywood Reporter. Další odborný web – Variety – doplnil, že rozpočet „bude značný, ovšem není znám“. Stejně tak zůstává zatím tajemstvím herecké obsazení.

Centrum? Futuristické město Neom

Jistá tak je zatím jen osoba režiséra. Režie se ujme Angličan Simon West, jehož práci mohou znát i čeští diváci z jiného dobrodružného příběhu, Lary Croft – Tomb Raider (2001), případně z akční krimi Mechanik zabiják (2011) či Expendables: Postradatelní 2 (2012).

Saúdové záměr natočit velkolepý epos o opěvovaném beduínovi oznámili na benátském filmovém festivalu. Diváky zavede do 6. století, kdy Antara ibn Šaddád al-Absí – známý jako Antara – žil.

Foto: Profimedia.cz

Nové město Neom.

Zajímavá je také lokalita, kde se bude snímek natáčet. Neom je považováno za město budoucnosti. Není tak náhodou, že tam vznikly i velké filmové ateliéry Bajdah. Celkové investice, které má megapole spolykat, se odhadují na 500 miliard dolarů (téměř 11,2 bil. Kč). Město má stát na ploše 10 200 kilometrů čtverečních v provincii Tabuk na severozápadě Saúdské Arábie. Jeho budování je ovšem stále zahaleno řadou tajemství.

Padla náboženská tabu

Zmíněná oblast je jinak osídlená po tisíciletí. Jsou v ní památky, které se podobají těm z jordánské Petry, s níž byla historicky také obchodně spojena, i úchvatná poušť. Právě tyto kulisy hodlají tvůrci, z nichž mnozí mají mít zkušenosti s americkým Hollywoodem a indickým Bollywodem, využít.

Vznik filmových studií přímo v Saúdské Arábii, zahájení výroby seriálů a filmů patří k tamním přelomovým událostem. Přísná náboženská pravidla, k nimž dlouhodobě patřil jakýkoli zákaz zachycení živých bytostí, totiž řadu forem umění přímo zakazovala.

Změny, které právě probíhají, souvisí s výměnou tamní mocenské struktury. Korunní princ Muhammad bin Salmán je provádí od svého nástupu k moci, tedy od roku 2017.

Dvacetiletá saúdská žena kritizovala na sítích megaprojekt města Neom. Dostala 30 let

Blízký a Střední východ

Historička Maha Alrasheed: Rozumíte-li našim básním, chápete i naše dějiny

Kultura

Reklama

Související témata:
Film Antara
Neom

Výběr článků

Načítám