Hlavní obsah

Sami doma: První česká bromance o soužití dvou mužů míří do kin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Filmař a muzikant Jan Foukal a Albert Romanutti, frontman kapely Bert & Friends, jsou hrdiny první české bromance, dokumentární komedie Sami doma. Vznikla za lockdownu, který jim dal šanci žít jinak. Objevovat svět, jenž pandemie uzavřela. Premiéra netradičního filmu bude 16. listopadu. Autoři k němu složili i hudbu, natočili videoklip Gejzír.

GejzírVideo: 4press

 
Článek

Označení bromance významově odkazuje na anglická slova „brother“, v přeneseném významu kamarád, a „romance“.

V tomto případě zachycuje ne vždy lehké, ale za to o to radostnější soužití dvou přátel, kteří v jednom bytě – shodou náhod – sdílejí své volné dny za lockdownu. Oba uzávěry připravily o práci. Místo smutků se ovšem rozhodli tvořit, natáčet na ruční kameru to, co zažívají.

Čímž se ocitli hned v několika tvůrčích profesích: režiséra, kameramana, herce, hudebníka, komika nebo básníka.

Foto: Totalfilm, Bez zdroje

Sami doma. Unikátní hudební recitál Jan Foukala a Alberta Romanuttiho (Bert & Friends)

Předpremiéra v Jihlavě

Foukal s Romanuttim ke snímku také vydávají desku, a to v den, kdy bude mít dokument předpremiéru na MFF Jihlava v soutěžní sekci Česká radost. Jmenuje se jako film, Sami doma. Je na ní třináct skladeb.

RECENZE: Z karlovarského festivalu vyplouvají do kin Marťanské lodě

Film

„Během natáčení jsme seděli normálně v kuchyni, s tužkou v pokoji nebo u piana a songy vznikaly dost samospádem. Hudba je svět, do kterého muzikant může vždycky hezky odcestovat a dělá mu to dobrou náladu, a člověk tak přirozeně reflektuje i dobu, která se děje za okny,“ říkají ke vzniku soundtracku Foukal a Romanutti.

Na festivalu v Jihlavě bude film k vidění hned na třech projekcích, ve dnech 27., 28. a 29. října.

Reklama

Související témata:
Jan Foukal
Albert Romanutti

Výběr článků

Načítám