Hlavní obsah

Režisér Bambušek: Vytváříme mentální Sudety, nepříjemné otázky odsouváme

V listopadu vstoupí do kin drama Lidi krve režiséra Miroslava Bambuška. Odehrává se v současnosti, ale probleskují v něm poválečné události. Do českého filmu se tak znovu vrací sudetská tematika, trauma, které většina společnosti dodnes nezpracovala.

Trailer k filmu Lidi krveVideo: Aerofilms

 
Článek

Hlavních rolí se ujali Karel Dobrý, Miloslav König, Miloslav Mejzlík, Tomáš Bambušek, Jiří Černý, Jakub Folvarčný, Jakub Gottwald, Juraj Bača a Tereza Hofová.

Foto: Aerofilms

Tereza Hofová ve filmu Lidi krve

Autorem scénáře a současně i režisérem je Miroslav Bambušek. Příběh tvoří osudy skutečných obyvatel bývalé německé obce Vitín. Ottu Hilleho (Miloslav König) najmou, aby zavedl starého a těžce nemocného Leopolda Švarce (Miloslav Mejzlík) do krajiny jeho předků. Symbolické martyrium očistce jej má dovést ke smíření.

Vydávají se do roku 1945 do již rozpadlé německé vesnice Vitín, která je středobodem celého příběhu, a jejich společná minulost se propojuje. Otto zde potkává přízrak svého děda Otfrieda Hilleho (Karel Dobrý). Stává se svědkem událostí, které objasňují to, co Ottu v nočních můrách děsí a co starý Švarc skrývá.

Sudetský tulák. Fresky ze zmizelého Doupova zachraňovali pod hlavněmi sovětských tanků

Kultura

„Film se zabývá věcmi a událostmi, které nechceme slyšet a které záměrně odsouváme na okraj, protože je obtížné s nimi žít. A toto odsouvání rodí mentální nemoc, nezájem, lhostejnost, která se rozmanitě projevuje v naší přítomnosti tím, jak lidé myslí, jak se rozhodují, jak jednají, jak volí. A tak žijeme ve světě, který je plný otázek, na které nechceme hledat odpovědi, protože jsou nepříjemné, náročné. A tím si vytváříme ‚mentální Sudety‘. Černou díru, o které se radši domníváme, že v ní a za ní nic není. ‚Mentální Sudety‘ jsou propast, kterou jsme zdědili po svých předcích. Naše generace ji nemá chtít předávat svým potomkům,“ tvrdí režisér snímku Miroslav Bambušek.

Messerschmitty a Thunderbolty nad Krušnými horami válčily do poslední chvíle

Kultura

Lidi krve připravoval šest let. Točilo se po celé ČR, v Polsku a na Azorských ostrovech. Distribuci do kin zajistí společnost Aerofilms.

Sudetský tulák. Porsche byl český rodák, vizionář a Hitlerův miláček

Kultura

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám