Hlavní obsah

REPORTÁŽ: Zápisník alkoholičky. V hlavní roli Tereza Ramba

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Chodba musí být volná, bude v záběru,“ zaznívá pokyn v útulné prvorepublikové vilce v Dobřichovicích. Pro své potřeby si ji zabrali filmaři. Jinak tu sídlí Centrum Alkos pomáhající lidem se závislostmi. Založila ho Michaela Duffková, jejíž životní příběh – zpracovaný v umělecké licenci – budou moci diváci vidět příští rok v kinech.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Herečka Tereza Ramba naslouchá režisérovi Danu Svátkovi na natáčení filmu Zápisník alkoholičky 2. června 2023.

Článek

Dům utopený v zeleni, uprostřed velké zahrady s houpačkou a s posezením u ohně, štáb obsadil, aby zde natočil jednu událost z knihy, kterou Duffková zachytila.

Vycházela v ní ze své závislosti na alkoholu, do níž spadla během rodičovské dovolené. Alkohol jí pomáhal vypořádat se s osaměním. S problémy se následně svěřila čtenářům na blogu pojmenovaném Zápisník alkoholičky. Získala za něj cenu Magnesia Litera, vydala jej knižně a se závislostí zdárně roky bojuje. V rámci pomoci jiným založila i Centrum Alkos.

Zlomené ruce, několikery

Její Zápisník alkoholičky začal před několika týdny točit režisér Dan Svátek. Do hlavní role obsadil Terezu Rambu, která nechybí ani v Dobřichovicích. Na scénu se právě připravuje v horní části vily, kde má nezbytné zázemí. Do „práce“ musí sejít. Záběr se totiž bude natáčet v prvním patře, v pokoji, kde za pár minut potká své herecké kolegy: Báru Mudrovou a Jana Plouhara.

„Tereza bude dnes ve všech záběrech,“ říká mi ještě před začátkem natáčení jednoho z nich slečna z produkce.

„Kdo tu nemusí být, jde ven,“ udílí pokyn režisér a vzápětí se začne zkoušet scéna v interiéru. Jak Ramba, tak Plouhar mají na rukou dlahu nebo sádry. Oba – dle scénáře – hrají postavy, které bojují s alkoholem a různě padají, zraňují se.

Zatímco žena sedí v místnosti, z chodby přichází muž a po krátkém pozdravení odpovídá na otázku, co se mu stalo: „Hledal jsem ožralej klíče, tak jsem vrazil ruce hluboko do kapes, na schodech, blbej nápad.“

Pro neznalé blogu či knižní předlohy ještě prozradím, že toto je začátek jedné milostné zápletky, která se dostane i do filmu. Čímž ovšem drobet předbíhám. Filmaři se v den, kdy jsme tam byli na natáčení, dostali teprve k seznamovací fázi aktérů zainteresovaných v aférce.

Setkání u schodů

A jelikož je vila sice prvorepubliková, tedy co se týče bydlení prostorově velkorysejší, ohromnou halu nenabízí, čekám u schodů a dění na place spíš poslouchám.

Jak záhy zjišťuji, stanoviště je to strategické, protože právě od schodů vyráží Jan Plouhar do „práce“, aby za pár vteřin vyslovil své souvětí o schodech a zlámaných rukách v pokoji, kde je štáb. Stejně jako já do něj nevidí.

Signálem: nástup na scénu, mu je tak klepnutí dveří a odpočítávání na prstech vlastní ruky. Soustředit se evidentně umí, stejně jako počítat. Do místnosti dorazí vždy včas, usuzuju tak podle režisérova mlčení, který nechává záběr běžet, aniž by se ozvalo: jdeš pozdě.

Jak ještě ze situace pochopím, vnímá víc Terezu Rambu, s níž je jak on, tak zvukař, kameraman … v jedné místnosti.

Máš ještě prostor?

„Terezo, máš tam ještě prostor, abys si ho líp prohlédla, když je k tobě zády?“ ptá se režisér Ramby. Ta souhlasně přikývne a záběr se může zkoušet dál, až do doby, kdy vypadá tak, jak si Dan Svátek přeje.

„Tichoučko, kamera, jedeme, ostrá. 57/1,“ zazní klíčová informace pro všechny, kteří se právě nacházejí na place i kolem něj. A jelikož všichni pokyn respektují, záběr se podaří natočit poměrně rychle.

Chvilkové zdržení zapříčiní jen snaha, aby Bára Mudrová coby terapeutka, která do právě natáčeného děje také vstupuje, měla co nejlepší brýle. Což se podaří v momentě, kdy o ně na chvíli „přijde“ jedna ze členek štábu.

Práce v interiérech vily může probíhat dál a dál. Ten den se v ní vystřídají vedle Ramby, Mudrové a Plouhara ještě jiní herci: Miloslav König, Oskar Hes a Martin Finger. Přijíždějí postupně, jeden za druhým.

Točí se týdny

Natáčení filmu Zápisník alkoholičky běží celé jaro a právě se blíží ke konci. První klapka, jen pro upřesnění, padla koncem března v Mnetěši v Ústeckém kraji.

Režisér Dan Svátek se projektem tematicky vrací tam, kde již v minulosti uspěl. Za film Úsměvy smutných mužů (2018) získal Cenu filmových fanoušků v rámci Českých lvů. Tehdy v obdobné roli zářil David Švehlík.

Trailer k filmu Úsměvy smutných mužůVideo: Bontonfilm

O tom, že zpracuje i knihu Michaely Duffkové, pak uvažoval roky. Vedle financí musel najít i svou herečku, protagonistku do Zápisníku alkoholičky. A hledal poměrně dlouho. O tom, že našel tu nejlepší, nepochybuje.

„Když mi moje agentka navrhla, abych do toho šla, reagovala jsem: Rozhodně ne! No a vidíte, točím,“ uzavírá Tereza Ramba.

OBRAZEM. Zápisník alkoholičky. Tereza Ramba se z krásky mění v trosku

Film

Michaela Duffková: Byla jsem modelová alkoholička

Styl

Reklama

Výběr článků

Načítám