Hlavní obsah

Reportáž: Manipulace. Film o sektářích, církvi a zázraku z rudolfínských dílen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Pst, běží kamera,“ slyším záhy poté, co dorazím na místo natáčení filmu Manipulace. V ten den vznikají scény v poeticky ošuntělé lokalitě v pražské Bubenči. Líp řečeno v jednom z domků, kde kdysi bydlívali železničáři. Na místě je jedna z hlavních hvězd herec Arnaud Binard. Bedlivě naslouchá Davidu Baldovi, jednomu z nejmladších českých režisérů.

Záběry z natáčení filmu ManipulaceVideo: Balda Film

 
Článek

Snímek, v němž hraje hned několik zahraničních hvězd, se točí měsíce. V angličtině. Důvod je prostý. Balda, jemuž bude za pár dnů 24 let, se s ním chce prosadit v cizině.

„Obsadili jsme sedm zahraničních herců, třeba z Francie, Itálie, Velké Británie a Polska, ale máme také skvělé české herce, herečky. Mimo jiné Aničku Čtvrtníčkovou,“ zmiňuje v pauze natáčení s tím, že vedle režisérské pozice mu patří i ta producentská, dozor má i „nad kamerou“.

Foto: Jan Handrejch

Režisér David Balda 2. února 2024 během natáčení filmu Manipulace.

„Tohle spojení mi vyhovuje,“ podotýká a zmíní, že podobně nastavené to měl rovněž u svého debutu, snímku Narušitel (2019).

Jeho uvedení do kin mu tehdy vyneslo neoficiální titul nejmladší český režisér, jemuž se něco podobného podařilo, zároveň mu kritici a diváci vystavěli dost nelichotivé známky. „Já jsem za Narušitele rád. Zpracovává závažné téma. Stejně jako Manipulace řeší téma svobody,“ pokračuje. Nepochybuje přitom o tom, že jeho nový projekt si diváky najde.

RECENZE: Zóna zájmu připomíná, jak snadné je odvrátit zrak

Film

Naznačí, že snímek zachycuje jedno elitní společenství, které mocně manipuluje vysoce postavené osobnosti. Postupně do boje se společenstvím vydá Matteo, člen, který se rozhodl odejít, ale také katolická církev. Do všeho vstupuje ještě tajemství z rudolfínských dílen.

Láska k Praze

„Je to film určený do zahraničí, ovšem jsem Čech, miluju Prahu, proto natáčíme hodně v Praze. Záběry vznikaly také mimo jiné v Bologni,“ prozrazuje ještě Balda a dodá, že Itálie je výraznou kulisou děje.

Foto: Jan Handrejch

Francouzský herec Arnaud Binard během natáčení filmu Manipulace

A proč vzal roli v takovém projektu Francouz Arnaud Binard? To se dozvím vzápětí. Poté co vyjde z bubenečského domku, kde právě dotočil další záběr.

„Líbil se mi scénář. Můj agent mi ho poslal a mě svým tématem okamžitě zaujal. Navíc projekt je velmi dobře připravený,“ prozrazuje.

Dodal, že s angličtinou, v níž snímek vzniká, problémy nemá. V posledních letech totiž pracuje především pro velké zahraniční filmové produkce, mimo domovskou Francii.

Navíc, jak doplní, miluje Prahu. Příležitost vrátit se k nám do Česka přivítal: „Moc toho ale neuvidím. Budu tu jen pár dnů, čistě kvůli natáčení. Na žádné velké procházky nebude čas.“

Manipulace si premiéru podle Baldy odbude již letos.

Narušitele točili podle skutečnosti. Voják uletěl komunistům

Kultura

RECENZE: České drama Narušitel. Školní cvičení, které někdo pustil do kin

Kultura

Reklama

Související témata:
Arnaud Binard
David Balda

Výběr článků

Načítám