Hlavní obsah

RECENZE: Melancholický mladík s miminem zápasí se životem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HBO Max uvedlo výjimečný německý seriál Mámotáta (MaPa), dílko na hony vzdálené německým sériím, které u nás známe. Žádné krimi z dálnice nebo vraždy v kýčovitých kulisách bavorského venkova. Intimní drama se zajímavou „mimoňskou“ postavou zkoumá mladou rodinu bez mámy.

Foto: Readymade Films

Max Mauff v seriálu Mámotáta

Článek

Hlavní postava, německý mladík Metin (Max Mauff), se ocitla v nesmírně těžké a poměrně nepravděpodobné situaci. S přítelkyní si pořídili dítě, jenže téměř hned poté mladá žena zemřela. Metin je introvert, trochu melancholický a z celé své životní situace značně zmatený.

Bloudí světem s miminem v náručí a vzpomíná na minulost. V druhé linii příběhu tak můžeme sledovat, jak chodil se svou partnerkou, jak se chystali založit rodinu a spřádali spoustu plánů.

Vždy se musí vrátit do reality, která vypadá bezútěšně, chvilkami ale autoři scénáře nechají probleskovat i naději a zvláštní černočerný humor. Metin se snaží dělat mámu i tátu a je z toho naprosto vyčerpaný. Když mu přijdou kamarádi a příbuzní nabídnout, aby šel s nimi do baru a odreagoval se, je spíše zoufalý. Nemá sílu se odvázat, je schopen pouze péče o holčičku a jednoduchého přežívání v bytě.

Kapitolou sama pro sebe je postava Metinovy matky (Lina Wendel), ženy velmi podnikavé, pracovité a obětavé, která ale dokáže mladého „mámotátu“ vytočit. Vždy to myslí dobře, nebere ovšem ohledy na přání a soukromí ostatních, protože jako matka ví všechno nejlépe. Chodí tajně do synova bytu, kdy se jí zachce, vaří indická jídla, které dítě nechce, vyhazuje kusy vybavení, které se jí nelíbí, aniž by se zeptala. Převrací popelnice. Nevyhnutelný konflikt s mladým otcem se brzy dostaví.

Dokument i sitkom

Stejně jako matka ani Metin není bez chyby. Chová se k ní velmi tvrdě, což může diváka zaskočit. Jeho vztek je ale vysvětlitelný, maminčiny excentrické nápady totiž snášel celá léta.

Oba protagonisté hrají výborně a zdatně jim sekundují místní vulgárně rapující „mladíci s migračním pozadím“, jak se krásně v Německu říká, či sousedka z přízemí, která je nesnáší. Děj se odehrává převážně v interiérech. Místy seriál nabývá téměř dokumentárních rysů, jindy se stává psychologickým dramatem a občas i jakýmsi zvláštním druhem sitkomu o smutných věcech.

Mámotáta
HBO MAX
Hodnocení: 70%

Reklama

Související témata:
Seriál MaPa
Max Mauff

Výběr článků

Načítám