Hlavní obsah

RECENZE: Lov je jen o málo víc než variace na již viděné filmy

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Filmů, v nichž je parta lidí lovena jinou, už jsme viděli nepočítaně a není třeba se obávat, že by tento subžánr akčních filmů zašel na úbytě. Novým příspěvkem, který vstoupil do kin, je americký Lov, který nabízí jen o málo víc než všechny před ním. Tou troškou navíc je snaha o satiru na společnost, která se úporně snaží dbát na genderovou i ostatní vyrovnanosti.

Trailer filmu LovVideo: CinemArt

 
Článek

Ovšem jak to souvisí s titulním lovem, je otázka, na kterou najít odpověď vyžaduje od diváků dost fantazie, případně i konspiračních schopností. Skupina dvanácti lidí, kteří se nikdy nepotkali už proto, že jsou každý z jiného místa Spojených států, se probouzí na neznámé mýtině. Netuší, v kterém státě, případně světadílu se tito lidé nacházejí, ústa mají sevřená roubíkem na zámek a netuší, jak se na místo dostali.

I když klíče od zámků mají na dosah stejně jako bednu plnou zbraní, moc jim to nepomůže. Sotva se osvobodí a ozbrojí, začne do nich kdosi pálit a vzápětí je na place sedm mrtvých.

Zbylí živí pochopí, že kdosi je k smrti odsoudil všechny, což se v dalších minutách, jichž naštěstí není víc než devadesát, potvrdí.

A potvrdí se i další předpoklad, že přece nemohou zemřít úplně všichni, naopak jedna z plánovaných obětí se ukáže být natolik zdatnou (únosci nejspíš při výběru obětí přehlédli, že bojovala v Afghánistánu), že se role prohodí a z lovců se stane lovná zvěř.

RECENZE: Poslouchej. Zmatení žánrů dovedlo autentický film k nesmyslu

Kultura

Scénář je až na několik vtipných replik slabý, zmíněná snaha o satiru vychází jen místy, ale humor filmu zcela upřít nelze. Kdyby ho bylo o poznání víc, mohl být Lov docela zdařilou parodií. To se ale nestalo, a tak jde spíše o zmatení žánrů, v němž některé situace nebo dokonce postavy (lze-li postavou nazvat prase) nemají žádnou jinou roli, než že tam jsou, a konkrétně v případě onoho prasete jsou roztomilé.

Nicméně jako velmi nenáročná zábava film může část publika uspokojit. Akční scény jsou natočeny dostatečně profesionálně, závěrečný ženský souboj je bezmála strhující, samozřejmě pro ty diváky, kteří si ve rvačkách, v nichž ani probodnuté tělo nebrání aktérům v pokračování, libují.

A u nás dosud nepříliš známá Betty Gilpinová v hlavní roli má před sebou nejspíš řádku dalších akčních rolí, protože tuto zvládla víc než dobře.

Lov
USA 2020, 90 min. Režie: Craig Zobel, hrají: Betty Gilpinová, Hilary Swanková, Ike Beirnholz a další

Hodnocení: 50 %

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám