Hlavní obsah

RECENZE: Kalifornský sen - nevýrazná romantika s výbornou hudbou

Právo, Věra Míšková

Prvním americkým hvězdně obsazeným filmem po koronavirové pauze je romantický snímek Kalifornský sen, v němž hlavní roli hraje Dakota Johnsonová. Proslavila se filmovými adaptacemi bestsellerů Padesát odstínů šedi, temnoty a svobody. Příběh filmu je jednoduchý a až na jedno překvapivé zjištění krátce před koncem předvídatelný tak, jak podobné filmy bývají.

Trailer k filmu Kalifornský senVideo: Cinemart

 
Článek

Maggie (Dakota Johnsonová) by se ráda stala hudební producentkou. Ale ač k tomu má jako asistentka slavné popové zpěvačky Grace Davisové (Trace Ellis Rossová) na první pohled dobré předpoklady, už na druhý pohled je patrné, že to nebude vůbec snadné.

Popová ikona ji má spíše za posluhovačku než asistentku. Pokud zrovna nevydává pokyny, co má Maggie koupit a kam to zanést, sotva ji bere na vědomí.

Zpěvaččin manažer (Ice Cube) je ten nejprotivnější chlap pod sluncem, s nímž by nikdo nechtěl mít nic společného. Navíc každý Maggiin nápad na to, jak Graceinu zvolna ustupující slávu pozvednout, zadusí ještě dříve, než se o něm zpěvačka vůbec dozví.

Náhoda naštěstí chce, aby Maggie potkala mladého talentovaného zpěváka, do kterého se jednak zamiluje, jednak se rozhodne mu pomoci dostat se na výsluní. Není to zrovna jednoduché, ale protože romantické filmy mají jasně dané zákonitosti, přes řádku zápletek, podzápletek a odboček nakonec každý, kdo jde dost odhodlaně za svým snem, si ho tak či onak splní.

Foto: CinemArt

Dakota Johnsonová si plní svůj Kalifornský sen.

Příběh je to z rodu těch, kterých jsme již viděli mnoho. Je navíc o dost delší, než by bylo nutno a záhodno, zejména kolem poloviny se značně vleče. Přesto přinese milovníkům romantického žánru v podstatě přesně to, co od něj čekají.

Jednoduše, ale v zásadě vkusně ho napsala debutující Flora Greesonová, která se sice nevyhnula řadě klišé ani náhodám, nad nimiž by v jiném žánru zůstal rozum stát, ale ve filmu tohoto typu se s nimi skoro počítá. Kanadská režisérka Nisha Ganatraová ho natočila přehledně, jasně, pro široké publikum z nejrůznějších sociálních skupin, což rovněž odpovídá žánru.

Dakota Johnsonová je talentovaná herečka. Kalifornskému snu vévodí, ale nelze říct, že by ostatní za jejím výkonem výrazně zaostávali.

Protože jde o sen z hudební oblasti, hrají ve filmu hudba a zpěv důležitou roli. A budiž ke cti kanadského skladatele Lesleyho Barbera (je mimo jiné autorem hudby k oscarovému filmu Místo u moře) řečeno, že složil chytrou a zároveň chytlavou popovou hudbu a písně, které zejména Trace Ellis Rossová, ale i Kelvin Harrison Jr. zpívají velmi dobře a působivě.

Mimochodem Trace Ellis Rossová se prý zpívání ve filmu bála, protože je dcerou slavné zpěvačky Diany Rossové. Ta ale nakonec byla dceřiným zpěvem dojata.

Kalifornský sen
USA 2020, 113 min. Režie: Nisha Ganatraová, hrají: Dakota Johnsonová, Trace Ellis Rossová, Ice Cube, Bill Pullman a další

Hodnocení 55 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám