Hlavní obsah

RECENZE Hororové Týny: Výtečná Sydney Sweeneyová utopená v klášterní fantasmagorii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Snahy zhmotnit satana nebo znovuoživit Adolfa Hitlera se v kinematografii už objevily. Co takhle vyrobit nového Ježíše Krista? Herečka Sydney Sweeneyová exceluje ve filmu Neposkvrněná režiséra Michaela Mohana, jenž tuto bizarní myšlenku ve scénáři debutujícího Andrewa Lobela převádí na velké plátno. Snímek vstoupil 21. března do kin.

Trailer filmu NeposkvrněnáVideo: Vertical Entertainment

 
Článek

Mohan ve svých počinech už potřetí vsadil na Sweeneyovou, která zazářila především v seriálech Euforie a Bílý lotos od jiných tvůrců. Po thrilleru Voyeuři jí znovu svěřil hlavní roli, v níž na sebe tentokrát otáčí veškerou pozornost.

Mladá herečka ztvárňuje řeholní sestru Cecilii, jež poté, co byla v dětství záhadně vytažena z probořeného ledu, kde málem nalezla smrt, silně přilnula k církvi. Domnívá se, že si ji bůh z neznámého důvodu vyvolil a rozhodl se ji zachránit. Vyslyší proto volání přesídlit do starobylého italského kláštera, kde má naplnit svůj úkol coby výraz vděku za jeho pomoc.

Foto: Vertical Entertainment

Sydney Sweeneyová ve filmu Neposkvrněná

Sestra představená i kněz Cecilii přespříliš zahrnují pozorností a vrstevnice na jeptišku naopak nepochopitelně žárlí. Když vyjde najevo, že je milá a nevinná protagonistka v jiném stavu, navzdory prvotnímu obvinění ze hříchu se záhy začne velebit neposkvrněné početí, které má přivést na svět nového Spasitele. Pokud by tomu tak skutečně bylo, horor by se v následujícím ději samozřejmě nekonal.

RECENZE Hororové Týny: Neviditelné zlo je halucinogenní pohádka o zlobivém méďovi

Film

Filmové žánry za hranicí všední reality Sweeneyové nesmírně sedí, jak už prokázala kupříkladu v dystopickém dramatu Příběh služebnice. V Mohanově hororu jí patří takřka všechny scény, které bezezbytku vyplňuje.

Znamenitě přechází od pokorné a naprosto bezúhonné novicky do pozice sebevědomé ženy, která se už takříkajíc opíjet rohlíkem nenechá.

Výtečně zvládá také ryze tělesné sekvence, kdy s narůstajícím břichem zintenzivňuje projevy bolesti či psychického vypětí a svým závěrečným, nekonečně dlouhým jekotem trýzní ušní bubínky.

Hororová Týna

  • Jmenuji se Týna a horory miluji od útlého dětství, kdy mi je mí přísní rodiče odpírali.
  • První hororový film, který jsem viděla, byl americký remake slavného japonského Kruhu z roku 2002 s Naomi Wattsovou v hlavní roli. Bylo mi šest let a černovlasá holčička Samara vylézající z televizoru mi nedala spát.
  • Mezi mé nejoblíbenější a subjektivně nejlepší horory patří Paranormal Activity (2007), Rosemary má děťátko (1968), Twin Peaks: Ohni, se mnou pojď (1992), Sinister (2012) a Nepřivolávej nic zlého (2022).
Foto: soukromý archív K. Skalníkové

Hororová Týna

Bohužel ani úctyhodný výkon vycházející herecké hvězdy na kvalitní horor nestačí. Její přičinlivost zmírá postupně ochabujícím scénářem. Ten od vcelku povzbudivého startu nakonec pomyslně naráží do zdi, když spřádá pošetilou zápletku o nanejvýš podivném, byť rádoby brilantním vědeckém experimentu s ostudným výsledkem.

Nápaditá kameramanská práce Elishy Christiana, ostré i jemné melodie podmalovávající stejně laděné sekvence z dílny Willa Batese a poctivá dávka krve tak byly krásně, ale veskrze marně vynaloženy.

Neposkvrněná
USA 2024, 89 min.
Režie: Michael Mohan, hrají: Sydney Sweeneyová, Álvaro Morte, Simona Tabascová, Benedetta Porcaroliová a další
Hodnocení: 50 %

RECENZE Hororové Týny: Hlasy mrtvých promlouvá čarodějnice skoro jako deepfake podvodníci

Film

Může se vám hodit na Firmy.cz: Kina

Reklama

Výběr článků

Načítám