Hlavní obsah

RECENZE: Dánský Bastard je paradoxně krásný film

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Desátý ročník festivalu severských filmů Scandi zahájil dánský kandidát na Oscara Bastard (překlad anglického názvu je Země zaslíbená), který zároveň vstoupil do našich kin. Režisér Nikolaj Arcel v něm volně převyprávěl knihu Idy Jesenové, která vychází ze skutečného osudu prvního kolonizátora dánských vřesovišť.

Foto: Film Europe

Mads Mikkelsen jako Ludvig Kahlen je prvním kolonizátorem vřesovišť.

Článek

Píše se rok 1755, když zchudlý voják, kapitán Ludvig Kahlen, žádá u dvora o povolení vybudovat na králových pozemcích v drsné krajině vřesovišť kolonii. Ten záměr už mnohokrát ztroskotal, ale Kahlen je přesvědčen, že má v rukávu eso, o němž nemá nikdo tušení. Výměnou za svůj očekávaný úspěch žádá šlechtický titul.

Kahlen však zase nemá tušení, že dosud jediný majitel panství v kraji a zároveň soudce Frederik de Schinkel je přesvědčen, že veškerá země tam patří jemu. Ludvig tak bude muset svést boj nejen se zatvrzelou půdou, ale i s obávaným krutovládcem, který má nad lidmi neomezenou moc. Když u sebe navíc nechá pracovat služebnou Annu Barbaru a jejího manžela, kteří ze Schinkelova panství utekli, boj eskaluje.

Ale nejde jen o souboj dvou protikladných postav. Arcel klade řadu dodnes aktuálních otázek, z nichž nejvýrazněji ční ta, kde je hranice, za níž i splnění snu může přinést víc bolesti než uspokojení, a co stojí za to, aby to člověk kvůli cíli, za nímž jde, obětoval.

Foto: Film Europe

Mads Mikkelsen a devítiletá Melina Hagbergová

RECENZE: Romantika filmu S tebou nikdy je přeslazená, ale pohledná

Film

Nikolaj Arcel je skvělý klasický vypravěč, což dokázal už v historickém dramatu Královská aféra z roku 2012. Přestože je Bastard film plný skoro nepředstavitelných krutostí, ví přesně, kdy je naplno ukázat a kdy je před očima diváků skrýt. I tím přesně odlišuje dobro a zlo, nezbytnost od čiré záliby v krvi. Film má napětí, divák je neustále ve střehu, nic není předvídatelné a naděje, která přijde až nakonec, je očistná jako v málokterém filmu.

Stejně dobře umí režisér chvílemi odlehčit drsný děj třeba v postavě malé tulačky, jejíž velké oči dojímají, ale drze proříznutá pusa baví. Vše je zkrátka přesně dávkované a vyrovnané, včetně krásně nasnímané krajiny a vynikající hudby.

Arcelovým trumfem i v dobrém smyslu sázkou na jistotu je obsazení Madse Mikkelsena do role Ludviga Kahlena. O hereckých schopnostech nejlepšího dánského herce současnosti se netřeba rozepisovat, jeho charisma vtáhne diváky na Kahlenovu stranu od první minuty a už je nepustí.

Výborný výkon podává i představitelka Anny Barbary Amanda Collinová a Simon Bennebjerg hraje Schinkela jako možná až příliš dokonalého bídáka. Navzdory mnoha krutostem, které účelně vyjadřují atmosféru doby a místa, na němž se děj odehrává, jde o jedním slovem krásný film.

Bastard
Dánsko/Švédsko/Norsko/Německo 2023, 127 min. Režie: Nikolaj Arcel, hrají: Mads Mikkelsen, Amanda Collinová, Simon Bennebjerg a další
Hodnocení: 90 %

Režisér Thomas Zielinski: Chlast mi přijde poměrně niterný

Kultura

Dánská hvězda Mads Mikkelsen: od Dealera po Indianu Jonese

Kultura

Může se vám hodit na Firmy.cz: Kina

Reklama

Související témata:
Film Bastard

Výběr článků

Načítám