Hlavní obsah

RECENZE: Film Naděje je trochu o nemoci a hodně o životě

Právo, Věra Míšková

„Když se mi Hans Petter Moland poprvé zmínil o filmu své ženy Marie Sødahlové Naděje a o tom, že bych v něm měl hrát, řekl jsem si: Do prdele, další zas*anej rakovinovej film. Ale dvoustránková synopse byla zábavná, postavy zvláštní, skoro jakoby pořád zhulené. Bylo vidět, že tam je humor. Tak jsem to vzal,“ řekl Právu na letošním Berlinale, kde byl norsko-švédský film Naděje uveden, představitel hlavní mužské role Stellan Skarsgård. A jeho slovy lze nyní pozvat i diváky do kin.

Trailer Naděje Video: Bontonfilm

 
Článek

Jde o melodramatický, citlivý příběh ženy, která se po dvacetiletém, již značně zvětralém vztahu se starším mužem a otcem jejich šesti dětí bezprostředně po triumfální premiéře své divadelní hry a den před Vánocemi dozvídá, že má nádor na mozku.

Vše nasvědčuje tomu, že je to nález fatální. Dětem to ale teď ve vánočním čase rozhodně říct nechce, a tak jedinou oporou je jí manžel, kterého ovšem zejména v posledních letech zajímala víc práce než cokoliv jiného, až na hranici workholismu.

„Je víc o životě než o smrti, jde v něm víc o lásku než o přežití rakoviny, a to je důležité pro každého, ne jenom pro ty, kteří bojují s nemocí,“ řekla o filmu v Berlíně režisérka.

Ta je manželkou slavného norského filmaře Hanse Pettera Molanda, v jehož filmech hraje Skarsgård pravidelně (asi nejslavnější z nich jsou Aberdeen, Boj sněžného pluhu s mafií a Jít krást koně) a jsou i přátelé.

A protože Naději natočila Sødahlová na základě vlastní zkušenosti, Skarsgård v něm hraje svého dlouholetého přítele a spolupracovníka. „I když je člověk profesionál, je to přece jen divné, když předlohu zná tak dobře jako já Hanse Pettera,“ řekl o tom herec. Nicméně svou postavu zahrál s velkou uměřeností, přesvědčivostí a citem pro jemné předivo láskyplného, byť zdánlivě vyšeptalého vztahu.

Neméně skvěle hraje i Andrea Bræin Hovigová, na níž ležela tíha ztvárnit jednak postavu scenáristky a režisérky filmu, jednak smrtelně nemocnou ženu a v žádném případě nepůsobit na diváky sentimentálně ani sebelítostivě. Nepůsobí tak ani celý film, který vyvolává silné a pravdivé emoce například tím, že se všichni v rodině mají rádi. O to silněji a velmi přirozeně bez sebemenšího vydírání si divák uvědomuje možnou ztrátu.

Naděje tak je pozoruhodnou vztahovou studií nejen manželství, ale celé velké rodiny, která se musí semknout proti takovému nepříteli, jakým těžká nemoc nepochybně je. A protože to dokáže navíc i s humorem, zaslouží všichni tvůrci uznání a obdiv.

Naděje
Norsko/Švédsko 2019, 126 min. Režie: Marie Sødahlová, hrají: Andrea Bræin Hovigová, Stellan Skarsgård, Elli Rhiannon Müller Osbourne a další

Hodnocení: 80 %

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám