Hlavní obsah

RECENZE: Film Kryštof je o zlé době a divném chlapci

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Film Kryštof o mladíkovi, který se chtěl stát mnichem v době, kdy se v poúnorovém Československu likvidovaly kláštery, natočil podle scénáře debutujícího Josefa Kurze režisér Zdeněk Jiráský, laureát Českého lva z roku 2011 za nejlepší režii filmu Poupata.

Trailer filmu KryštofVideo: Bontonfilm

 
Článek

Příběh vychází z událostí kolem Akce K, nezákonné likvidace mužských klášterů a katolických řeholních řádů v dubnu 1950. Jedním z těch, kterých se nejen tato akce osudově dotkla, je hrdina filmu Kryštof. Mladík, jenž žije v komunitě mnichů a převádí uprchlíky přes státní hranici, je svědkem zastřelení několika studentů při útěku na Západ a sám se stává psancem. Společně s jediným přeživším se vydává na cestu s nejistým koncem.

Jiráský vytvořil ve filmu působivou atmosféru strachu a zmaru, která provází ústřední i všechny další postavy celým filmem. Nemohl však nenarazit na nedostatky scénáře, který chtěl zachytit příliš mnoho událostí, od zmíněné likvidace klášterů přes střelbu na hranicích až po násilnou kolektivizaci, a ještě k tomu nastoluje řadu morálních otázek týkajících se udavačství, odplaty, pocitů viny.

Není pochyb o tom, že v realitě to všechno spolu souvisí. Nahrnout to však do jednoho filmu, to má za důsledek takřka nulové vykreslení charakterů a motivací postav, o nichž má divák jen velmi kusé nebo žádné informace. Včetně té titulní.

Kryštof je totiž především divný chlapec, který měl v životě jistě řadu traumat a problémů, ale mnoho o nich nevíme. Tudíž se chová často velmi nepravděpodobně. Pak je ale těžké, neřkuli nemožné, si k němu i ostatním vytvořit vztah.

Děj trpí i řadou nejasností v logice, základně v otázce, proč oba mladíci neutekli hned při první možné příležitosti. Odpověď je jediná: konec filmu by byl hned po první třetině.

Ta je přitom velmi nadějná, Kryštofovo soužití s mnichy je působivé, převádění uprchlíků má napětí. Ale po noci, v níž se odehraje klíčová situace, nenastane očekávané drama, spíš vcelku nepochopitelná road movie, která vede uprchlíky od jednoho místa k druhému účelově tak, aby se do filmu vešlo všechno, čeho se tvůrci chtěli dotknout.

Dosud neznámý student ostravské konzervatoře Mikuláš Bukovjan si s těžko uchopitelnou titulní postavou poradil pod Jiráského vedením dobře. Herci Alexandra Borbély, Luboš Veselý, Stanislav Majer či Eva Josefíková odvádějí solidní práci, ale dál než k průměru oni ani režisér film vytáhnout nemohli.

Kryštof
Česko/Slovensko 2021, 101 min. Režie: Zdeněk Jiráský, hrají: Mikuláš Bukovjan, David Uzsák, Alexandra Borbély, Luboš Veselý, Stanislav Majer a další

Hodnocení 50 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám