Hlavní obsah

RECENZE: Fentasy před drogami varuje, ale jako thriller selhává

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fentanyl je droga padesátkrát silnější než heroin. Tento extrémně silný syntetický opioid si vezme desítky tisíc životů ročně, v USA se o jeho užívání mluví jako o epidemii. Na Slovensku jej před více než deseti lety dostal do drogového prostředí člověk, který jej podomácku vařil v panelákovém bytě. Z této skutečné události vychází slovenský film Fentasy, který napsala Anastasie Hoppanová a natočila ho s režisérem Samuelem Vičanem.

Trailer filmu FentasyVideo: Bioscop

 
Článek

Smutnou hrdinkou příběhu je výstřední dívka Sofie (Kristína Kanátová), která miluje noční život, kluby, večírky, kde zdaleka neteče jen alkohol. O větší zábavu se postarají drogy. Se svým novým přítelem, amatérským chemikem Pellerem (Noël Czuczor), se pouští do riskantního byznysu, domácí výroby a distribuce fentanylu.

Oba věří, že je jejich podnikání dovede k rychlému bohatství, a to, že přitom nejspíš nejeden narkoman zemře, je nezajímá.

Jenže amatéři nemohou být v drogovém prostředí dlouho, aniž by na jejich stopu nenarazila policie i drogová mafie. V tomto případě mafie ruská, která rozhodně nechce ve svém revíru trpět konkurenci.

RECENZE: Film Sucho straní životu v pravěku

Film

Hoppanová s Vičanem, oba debutanti, řadu let připravovali thriller, jímž chtěli vzít diváky do vizuálně atraktivního, a zároveň velmi nebezpečného prostředí za hranicí zákona. Nejen do nočních klubů, ale i na ulice. Mezi lidi, kteří se po hlavě vrhají do závislosti, aniž by přemýšleli o nevyhnutelných následcích, jimiž je v případě fentanylu nezřídka smrt.

Bohužel selhali právě v zamýšleném žánru thrilleru. Během titulků nás Sofie pod obrazem seznámí se vším, co fentanyl obnáší, a pak už ji vidíme sedět před kriminalistou Danielem (David Švehlík), který ji dopadl a vyslýchá. Od začátku tedy víme, jak její a Pellerovo „podnikání“ dopadne, což předem zbavuje film napětí.

Foto: Bioscop

David Švehlík v roli vyšetřovatele

Prokousáváme se jím známým, leč v případě zamýšleného thrilleru velmi nešťastným způsobem: Daniel dostane ze Sofie pokaždé kousek příběhu, který poté vidíme natočený. Jde tedy o ilustraci řečeného, což nemůže příliš zaujmout, protože pokaždé víme předem, na co se budeme dívat.

Finále se sice podařilo natočit docela svižně, dokonce s náznakem napětí, takže výsledný dojem může být nakonec o něco lepší, ale než se k němu dostaneme, je to poněkud nuda.

David Švehlík je vynikající herec, talentovaná je i představitelka Sofie Kristína Kanátová, vizuální stránka filmu není špatná. Přesto Fentasy zaostává za očekáváním.

Fentasy
Slovensko 2024, 88 min.
Režie: Anastasie Hoppanová, Samuel Vičan, hrají: Kristína Kanátová, David Švehlík, Noël Czuczor a další
Hodnocení: 60 %

RECENZE: Sladký život plynule vyvolává hořkou pachuť

Film

RECENZE: Film A máme, co jsme chtěli klame tělem

Film

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám