Hlavní obsah

RECENZE: Do naha už nikdy. Britští outsideři už jen kradou psy a kšeftují s holuby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Seriálové pokračování filmového striptýzu z roku 1997 ukázalo, že navázat na úspěšný snímek lze s grácií. V množství typicky britského humoru a v anglické bublině vzletů a pádů obyvatel Sheffieldu se nachází milé sociální komentáře i bizarní výstupy chlapíků, kteří už se naštěstí nesvlékají.

Do naha!Video: Disney Australia & New Zealand

 
Článek

Leckoho absence odhalené kůže možná zklame. Objektivně ale parta spoře oděných a tancujících šedesátníků nepředstavuje zrovna obsah, který by se na videotéce Disney+ trefil do vybraných cílových skupin diváků.

Robert Carlyle a spol. už skutečně neopakují výstup ze stejnojmenného snímku, který loni oslavil čtvrtstoletí. Osmidílná série však naháče s publikem natěšených žen nepotřebuje. Zaměřuje se totiž na postavy a jejich stagnující odpovědnost za své životy a blaho nejbližších.

Snímek Do naha! fungoval i jako odlehčený, ale trefný vhled do společenství na hraně balancujících odpadlíků, kteří kvůli neschopnosti najít si práci vymyslí na hlavu postavený plán, jak vydělat peníze. Oživení či rekonstrukci slavného tance ale tvůrce a scenárista Simon Beaufoy zanechal v minulosti.

Místo toho nechává promlouvat staré známé oceláře a přibližuje více či méně bizarní dění ve městě optikou stále tápajících hrdinů. Komentář specifické sociální vrstvy v anglickém prostředí rovněž zůstává, ačkoliv je samozřejmě plný nadsázky.

Foto: Disney+

Do hlavních rolí se vrací většina herců z původního filmu. Od premiéry stejnojmenného snímku Do naha! uběhlo loni 25 let.

Tempo je zároveň velmi volné. Osm hodin je v rámci nejasně uchopitelného žánru poměrně dost, a než se vrátí láska ke Gazovi, Daveovi či Horseovi, pár desítek minut v televizi uběhne. Chvílemi humor působí mile, chvílemi snad až provokativně nabídne lehký závan trapnosti, se kterou se má divák smířit. Zde ale Do naha! těží z toho, že k postavám trapnost zkrátka patří. A to bez výjimky.

Opakující se témata nejistoty, zbrklostí nebo i čiré hlouposti podporuje sestava vedlejších charakterů, jejichž optikou jednotliví dělníci ze Sheffieldu padají znovu a znovu tvrdě do reality.

Řeší se rodičovství, nevěra, chudoba, politika a další problémy v mozaice životních zákrutů. Přitom ale hlavní hrdinové stále působí jako kluci, kteří se chystají provést nějakou lumpárnu. A leckdy takový scénář i naplní. Ve zdánlivě nekontrolovatelném sledu událostí tak kradou psy, prodávají holubí vejce nebo vykrádají pokladnu na pracovním úřadě.

Foto: Disney+

Bizarností je v seriálu dost. Gaz (Robert Carlyle) se například snaží chytit holuba, který má cenu zlata.

Po všech hořkosladkých taškařicích, které snad mohou vymyslet jen Britové, ale seriál místy trefí také přímo na komoru. V momentě, kdy se s charaktery dostatečně seznámíme, dokážou i dojmout nebo připomenout, že za pláštěm bizarností jsou jen obyčejní lidé toužící po štěstí. Tím spíš, pokud se dosud potýkali s přívaly smůly a ranami osudu. V tom také tkví největší síla návratu do Sheffieldu.

Seriálu Do naha! se daří vybalancovat milou britskou komedii s praštěnou vizí světa a ještě šílenějším způsobem života. Ne vždy jde o svižnou podívanou, ale na vydařené minuty a moudra se vyplatí počkat. Spíš než jako seriálový hit budou gazovci působit jako lehce vyšinutý postarší terapeut, se kterým se rozloučíte jen s těžkým srdcem.

Foto: Disney+

Zatančí ještě bývalí oceláři svůj slavný tanec?

Do naha!, 8 epizod (Disney+)
USA / Velká Británie 2023, 39–55 min. Režie: Andrew Chaplin a Catherine Morshead, hrají: Robert Carlyle, Mark Addy, Tom Wilkinson, Hugo Speer, Lesley Sharp, John Hollingworth, Steve Huison, Paul Barber, Tupele Dorgu, Amer Nazir a další
Hodnocení: 75 %

Reklama

Související témata:
Film Do naha!

Výběr článků

Načítám