Hlavní obsah

RECENZE: Černý humor na katedře. Hvězda z Volejte Saulovi se vrací

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejlepší věc, kterou tvůrci seriálu Klikař Hank Paul Lieberstein a Aaron Zelman udělali, bylo obsazení Boba Odenkirka do hlavní role. Hvězda sérií Volejte Saulovi a Perníkový táta je charizmatická i multitalentovaná. Navíc mu role postaršího akademika Hanka, vedoucího katedry angličtiny na pokraji zhroucení, dokonale sedí.

Foto: HBO

Bob Odenkirk v seriálu Klikař Hank.

Článek

Hlavní postava učí na béčkové (možná až céčkové) americké vysoké škole, která se navíc potácí ve finančních problémech, a děkan Hanka nutí sestavit seznam lidí, které propustí. Vedoucí katedry, kterému učitelé přezdívají Spanky, to odmítne a vede s děkanem nekonečné spory. Rozhádaní zaměstnanci se střídavě spojují a rozdělují, pomlouvají se navzájem a v ovzduší blížící se katastrofy nabírají emoce spád.

Spanky žije už dlouhá léta se svou inteligentní pohlednou manželkou, kterou má upřímně rád. Když najednou dostane nabídku zajímavější práce v New Yorku a uvažuje, že by se odstěhovala.

Svět hlavního hrdiny se úplně rozsype - škola krachuje, průměrní studenti ho nebaví a nebojí se jim to na rovinu říct, manželka chce bydlet v New Yorku a bláznivá dcera pořád nadává a rozchází se s přítelem.

Foto: HBO

Mireille Enosová

Hank se brání zoufalství bláznivým černým humorem. Dostává se do téměř neřešitelné situace a musí improvizovat, nebo vše vzdát. Seriál příjemně ironizuje akademický svět, profesory a studenty s nafouklými egy či uměleckými ambicemi, na které zřejmě nemají dostatečný talent, nebo vychytralé manažery, kterým o vzdělání vůbec nejde.

Nabízí i roztomilé vedlejší postavy, jako je stárnoucí profesorka, která šílí z toho, že jí konečně otiskli v časopise báseň, nebo arogantní vyučující, který otravuje ovzduší hlučným autem.

V podstatě ale příběh stojí a padá s Odenkirkem, jenž dodává Hankovi hloubku a lidskost. Podobně vynikající výkon podává Mireille Enosová jako jeho manželka. Klikař Hank z dílny HBO není čistá komedie, u které se divák musí nutně plácat do kolen, spíše drama protkané jemným humorem, které se ubránilo úplnému cynismu a přihodilo divákovi i trochu naděje.

Klikař Hank
Komedie USA, 2023, 5 h 29 min (Minutáž: 38–44 min)
Hodnocení: 75 procent

Reklama

Související témata:
Bob Odenkirk

Výběr článků

Načítám