Hlavní obsah

První ukázka: Jak královna soulu Aretha dobyla svět

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První záběry z minisérie Genius: Aretha jsou venku. Vypráví o životní cestě zpěvačky Arethy Franklinové, která je považována za královnu celého hudebního žánru.

Trailer série Genius: ArethaVideo: National Geographic

 
Článek

Série Genius: Aretha má premiéru 21. března na kanálu National Geographic a nabídne ji také streamovací platforma Hulu. Původně se měla vysílat už minulé jaro, ale jako u většiny produkcí zaúřadovala pandemie, která vše posunula o rok. Očekává se, že tento projekt výrazně zasáhne do televizních cen Emmy za rok 2021.

Titulní roli má Cynthia Erivová, ve vedlejších se představí Malcolm Barrett, David Cross, Patrice Covington, Steven Norfleet, Pauletta Washingtonová či Omar J. Dorsey.

Malá Aretha se naučila zpívat v kostele v padesátých letech minulého století, její otec C. L. Franklin tam byl reverendem. Její hlas a technika byly tak ohromující, že jí už ve čtrnácti umožnili nahrávat ve studiu.

Aretha. Královna soulu v koncertním filmu Amazing Grace

Kultura

Na začátku 60. let jí producenti nutili popový materiál, který jí nebyl vlastní. V roce 1967 konečně našla svůj styl a zaznamenala úspěch se soulovým hitem I Never Loved a Man – The Way I Love You. Od té doby několik let neustále vítězila v hitparádách a dostávala ceny. Pověstné jsou mimo jiné její fantastické coververze Beatles nebo Simona a Garfunkela.

Později začala znovu víc zpívat tradiční gospel, např. na deskách Amazing Grace (1972) nebo One Lord, One Faith, One Baptism (1987).

Nejvýznamnější soulová zpěvačka všech dob zemřela roku 2018 ve věku 76 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám