Hlavní obsah

Poslední rozloučení s Josefem Lauferem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rodina a přátelé se rozloučili v pražském Krematoriu Motol s hercem, muzikantem, překladatelem Josefem Lauferem (1939–2024). Zemřel o víkendu po dlouhé nemoci. Smuteční obřad byl pro veřejnost uzavřen. Pro umělcovy fanoušky je pro poslední rozloučení zpřístupněno místo v Divadle Broadway, kde Laufer pravidelně hrával.

Živě: Poslední rozloučení s Josefem LauferemVideo: Novinky

 
Článek

Známý umělec skonal na selhání srdce, jak uvedla jeho dcera Ester. V posledních čtyřech letech byl ale v kómatu, do nějž se dostal po operaci.

V zaplněné smuteční síni byl přečten dceřin vzkaz smutečním hostům: „Obřad je oslavou tátova života. Pokud se vám bude chtít plakat, smát se či zpívat spolu s ním, nebojte se tak učinit.“

Poté síň rozezněly písně v podání Josefa Laufera a při té poslední, kterou byla My Way, se s ním rodina a přátelé potleskem rozloučili.

Výjimečný osud i vzhled

Laufer se narodil ve Francii, vyrůstal ve Velké Británii, ale nakonec se rodina usadila v tehdejším Československu, odkud pocházel jeho otec.

Foto: Michaela Feuereislová

Pietní místo v Divadle Broadway

„Vyrostl jsem v Anglii a angličtina je jazyk rokenrolu. Když jsem se tři roky učil ve Vrchlabí na elektrotechnika, navštěvoval jsem tam známé svých rodičů, kteří měli rádio Máj, na němž se dala poslouchat stanice americké armády z Mnichova. Hrál se tam swing i rokenrol, ten úplně počáteční v podání Little Richarda, Buddyho Hollyho, Elvise Presleyho. Hltal jsem to,“ zavzpomínal Laufer na dobu svého dospívání, kdy propadl hudbě, v rozhovoru pro Právo.

Také v něm zmínil, proč byla jeho rodina spojena s tolika zeměmi: „Otec byl lékař, který odešel v roce 1936 jako interbrigadista do Španělska, maminka pocházela ze španělského statku, její tatínek choval býky na zápasy. Když vypukla občanská válka, udělala si zdravotnický kurz a pracovala v nemocnici, kde se poznala s tátou. Po porážce republikánů museli interbrigadisté utéct do Francie, kde jsem se narodil. Po okupaci Francie odešel otec do Británie, kde pracoval v nemocnici RAF, dával dohromady rozmlácené britské piloty.“

Laufer patřil ke stálicím československé, respektive později české kultury. Vedle zpěvu hrával také ve filmech, seriálech. Diváci si ho tak mohou pamatovat mimo jiné ze seriálu Cirkus Humberto či ze série snímků Kameňák.

Pravidelně pracoval také v cizině, a to jako režisér. Dokázal tak plně využít své jazykové znalosti, hovořil plynně anglicky, španělsky i německy.

Zemřel Josef Laufer

Kultura

Josef Laufer: Rokenrol byl, sex taky, na drogy jsem nikdy nebyl

Styl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám