Hlavní obsah

Politikům navzdory. Nový film Agnieszky Hollandové ovládl polská kina, ocení ho i Vatikán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejoceňovanější i nenáviděnější, takové nálepky s sebou nese polská režisérka Agnieszka Hollandová. Zatímco ve světě sklízí jeden úspěch za druhým, doma, v Polsku, je tou, jež „zemi kazí dobrou pověst“. Její nový snímek Hranice označili tamní vládnoucí politici dokonce za „nacistickou propagandu“. Diváci na jejich názory nedali, ze snímku udělali nejnavštěvovanější titul v rámci premiérového víkendu.

Trailer k filmu HraniceVideo: Bioscop

 
Článek

Sama Hollandová si to, že dělí Polsko, uvědomuje dlouhé roky.

„Já jsem na Polsko hodně napojená a Polsko je hodně napojené na mě. Polovina země mě vnímá jako tu ,ona nám rozumí‘… A ta druhá? Myslí si, že nejsem Polka, že jsem špinavá židovka (A. H. pochází z nábožensky smíšené rodiny – pozn. red.). Mé jméno prostě teď v Polsku vzbuzuje extrémní emoce. Stačí se podívat do internetových diskusí. Přinesla je moderní doba a záhy se v nich rozlila bezbřehá nenávist. Z lidí vyšla skrytá špína. Pokud má to jejich hejtování (výraz odporu – pozn. red.) nahradit války, tak ať si poslouží, ale nejsem si jistá, zda to není předehra k nim,“ uvedla mimo jiné v rozhovoru pro Právo před šesti lety.

Podpora Vatikánu

Podporu filmařce v souvislosti s novým snímkem vyslovil nově i Vatikán, který považuje zachycené téma za zásadní. Proto jí udělil zvláštní cenu Fuoricampo, kterou si převezme osobně ve Vatikánské filmotéce, a to za přítomnosti duchovních svaté katolické a apoštolské církve.

Foto: ČTK

Ivan Trojan a Agnieszka Hollandová na Berlinale.

„V tématu utečenců panuje naprostý soulad mezi citlivým pohledem režisérky a naší církví. Možnost učinit tak v rámci festivalu Tertio Millennio Fest, který je jediným filmovým festivalem na světě, který vznikl na přání papeže (pozn. Karol Wojtyła) a který je pořádán společně se Svatým stolcem, tomu dodává ještě větší význam. Za přítomnosti nejvyšších vatikánských představitelů udělíme filmu a režisérce Zvláštní cenu Fuoricampo ve Vatikánské filmotéce. Tato čestná cena je každoročně udělována filmu, který je schopen vyburcovat lidské svědomí a proniknout do světlých, ale i temnějších míst lidské duše,“ říká umělecký ředitel festivalu Gianluca Arnone.

Česká stopa

Film byl ve Vatikánu nejvyšším duchovním promítnut v návaznosti na kontroverze vyvolané v Polsku, kde jej také někteří katoličtí politici odsoudili.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šárka Cimbalová s režisérkou Hollandovou spolupracuje už dlouhé roky.

Spokojená může být Hollandová i s návštěvností snímku v polských kinech. O uplynulém víkendu se na něj prodalo přes 138 tisíc vstupenek. Film má i českou koprodukci.

„Mimořádnost tohoto snímku dokazují nejen festivalová ocenění, nadšené přijetí nejpřednějšími filmovými kritiky, obrovská pozornost světových médií, ale i prodeje filmu do zahraničí. O film projevilo nebývalý zájem Japonsko, Německo, Izrael, Švýcarsko, Řecko, Ukrajina, Latinská Amerika, Čína a Skandinávie. Již před tím film koupilo Španělsko, Rakousko, Pobaltí, Bulharsko, Slovinsko, Maďarsko, Island, Francie, Benelux, Itálie, Portugalsko nebo země bývalé Jugoslávie. Jsme rádi, že jsme se na projektu mohli podílet, a těšíme se na přijetí diváků,“ říká koproducentka Šárka Cimbalová z Marlene Film Production.

PRVNÍ DOJMY: Hranice Agnieszky Hollandové drásají emoce i svědomí

Kultura

Režisérka Agnieszka Hollandová: O Praze se mi stále zdává

Styl

Může se vám hodit na Firmy.cz: Kina

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám