Hlavní obsah

Pět ozbrojených mladíků proti tisícům vojáků. Film Bratři představil trailer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koncem října, sedmdesát let od jejich útěku do Západního Berlína, znovu ožije jejich příběh, tentokrát v kinech. Přinese s sebou znovu otázku, zda měli bratři Mašínové právo zabíjet, aby se dostali z komunistické diktatury na Západ, na svobodu. Film nyní představil svůj trailer.

Trailer k filmu BratřiVideo: CinemArt

 
Článek

Snímek vypráví jeden z největších příběhů studené války o odbojové skupině bratrů Josefa (Oskar Hes) a Ctirada Mašínových (Jan Nedbal).

Po vzoru otce, hrdiny protinacistického odboje, jehož Němci za druhé světové války zavraždili, věří, že lze proti diktatuře KSČ bojovat jedině se zbraní v ruce. Píšou se 50. léta, kdy si nebere servítky nikdo. Komunisté nastolili teror, popravují nejen své odpůrce, ale i ty, kteří patřili do jejich řad…

Mašínovi, rodina slavného nekomunistického válečného hrdiny, se stávají legitimním cílem. Josef a Ctirad vědí, že v tomhle systému žít nemohou, respektive tuší, že v něm dlouho nepřežijí.

Zároveň si jsou vědomi odpovědnosti vůči mámě (Tatiana Dyková) a sestře (Karolína Lea Nováková). Jenže touha odejít na Západ je nakonec silnější. Dělají vše, aby se jim to podařilo.

Zakládají mimo jiné odbojovou skupinu, která má na svědomí i násilné činy, jejichž vyšetřováním je pověřen kapitán Státní bezpečnosti Koller (Stefan Konarske). Mašínové se stávají nejhledanějšími muži v zemi.

Paumer: Roznášet letáky nemělo smysl, bylo lepší někoho zastřelit

Domácí

Pokusí se proto o útěk do Západního Berlína, kde plánují vstoupit do americké armády s cílem osvobodit Československo. Na nelehkou misi vezmou s sebou i své kamarády. Čekají je stovky kilometrů a proti nim stojí tisíce a tisíce policistů, vojáků, Státní bezpečnost a její německá obdoba Stasi.

Anketa

Půjdete na Bratry do kina?
Ano
31,2 %
Ne, ale počkám si, až budou v televizi, na internetu
19,5 %
Ne, snímek nechci vidět
49,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2520 čtenářů.

Pátrání po pětici členů odbojové skupiny pokračuje po ČSR ve východním Německu, kde začíná jeden z největších honů na lidi v novodobé historii…

Syn zastřeleného účetního promluvil: „Mašínové jsou loupežní vrazi“

Domácí

„Máme filmy adorující nástup komunismu i oslavující odboj. Chybí nám však o této době snímek krutě upřímný, film o snaze uniknout ze sevření, o touze zůstat svobodný. Zprostředkovat jím vhled do myšlení nejednoznačných a rozporuplných aktérů řízených silami nepředstavitelně mocnějšími,“ říká ke snímku jeho režisér Tomáš Mašín.

Film Bratři

  • Režie: Tomáš Mašín
  • Scénář: Marek Epstein
  • Kamera: Friede Clausz
  • Žánr: dobrodružný, historický, drama
  • Stopáž: 135 min
  • Hrají: Oskar Hes (Josef Mašín) a Jan Nedbal (Radek Mašín), Tatiana Dyková (Zdena Mašínová), Matěj Hádek (Zbyněk Roušar), Adam Ernest (Milan Paumer), Matyáš Řezníček (Václav Švéda), Antonín Mašek (Zbyněk Janata)
  • Premiéra: 26. října 2023

Usiluje o Oscara

Silný příběh má podle českých odborníků, akademiků šanci oslovit také zahraniční publikum.

I proto Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) v úterý 12. září oznámila, že do bojů o Oscara v kategorii Nejlepší zahraniční film vyšle za Českou republiku právě Bratry.

V prosinci se uvidí, zda dokázali oslovit rovněž zahraniční akademiky. A ti ho pošlou dál, do užšího výběru.

Do boje o amerického Oscara půjde snímek o Mašínech Bratři

Kultura

Může se vám hodit na Firmy.cz: Kina

Reklama

Výběr článků

Načítám